Premiul Nobel pentru Medicină: Yoshinori Ohsumi
Laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină 2016 a descoperit și elucidat mecanismele autophagiei, un proces fundamental în degradarea și reciclarea componentelor celulare.
Autophagia este cunoscută încă de acum cinci decenii, dar importanța sa fundamentală în fizioloie și medicină a fost recunoscută abia odată cu cercetările lui Yoshinori Ohsumi din anii 1990, iar descoperirile sale au deschis calea către o mai bună înțelegere a importanței acestui proces în adaptarea celulelor la înfometare sau răspunsul la infecții.
Prin procesele autofage organismul curăță inclusiv toxinele și reciclează componentele celulelor deteriorate. Celulele creează membrane care vânează resturile celulelor moarte, bolnave sau uzate și folosesc moleculele rezultate pentru energie sau pentru a refacea altor celulele.
Yoshinori Ohsumi s-a născut în anul 1945 la Fukuoka, Japonia. Din anul 2009 este profesor la Institutul pentru Tehnologie din Tokyo.
Anunțul privind laureatul este făcut în aceași zi în care, dintre toți cei nominalizați, el este ales de către instituția care acordă premiul, la sugestia Comitetelor Nobel de domeniu.
La 4 octombrie urmează să fie anunțat Premiul Nobel pentru Fizică, iar ziua următoare va veni rândul celui pentru Chimie, urmat de cel pentru Pace, la 7 octombrie, de cel pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel, la 10 octombrie, și de cel pentru Literatură, la 13 octombrie.
Premiul aduce laureatului recunoașterea internațională a meritelor personale, faimă și o consistentă recompensă financiară.
Laureații Premiilor Nobel primesc o diplomă, o medalie și suma de 8 milioane de coroane suedeze (aprox. 855.000 euro), care se împarte dacă există mai mult de un câștigător.
Decernarea Premiilor Nobel are loc în cadrul unor ceremonii oficiale care au loc la Stockholm și Oslo, în 10 decembrie 2016.