Astfel, sectorul public nu va mai avea niciun rol religios, scrie The Guardian. „Odată cu acest acord, 10.000 de funcționari civili vor fi ELIBERAȚI”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzannakopoulos.
„Chiar dacă acești clerici nu sunt neapărat funcționari publici, sunt după nume și se încadrează la statutul funcționarilor civili”.
Premierul Alexis Tsipras, ateist declarat, a declarat că dorește să redefinească relațiile complexe ale guvernului elen cu biserica. Progresiștii au vorbit dintotdeauna de separarea bisericii de stat.
Preoții vor fi plătiți dintr-un fond comun, care va fi suplimentat din vânzarea proprietăților mult disputate între cele două entități, stat și biserică. Salariile vor fi oferite de stat sub forma unei subvenții anuale de 200 milioane de euro, pe care biserica o va primi.
Biserica elenă este cea mai bogată instituție din țară, cu hoteluri, întreprinderi și alte active în portofoliu. Această bogăție a determinat tensiuni în plină criză financiară. Veniturile din imobile ale căror drepturi de proprietate au fost disputate începând cu anii 1950 vor fi împărțite în mod egal, 50-50.
Tzannakopoulos a declarat că acordul va asigura imparțialitate religioasă, pentru un stat acuzat de multe ori că i-a prejudiciat pe cetățenii non-ortodocși din Grecia. Atena a fost criticată pentru încălcarea drepturilor minorităților religioase, precum musulmanii, martorii lui Iehova sau catolicii.
Acordul, care va fi ratificat de cabinetul Sf. Sinod, a fost dezvăluit după ce Tsipras a vorbit marți cu liderul spiritual al Greciei, Arhiepiscopul Ieronimus.
foto: youtube.com