Înainte ca Administrația Barack Obama să aprobe în 2010 un acord controversat care a oferit Moscovei control asupra unor largi cantități de uraniu american, FBI adunase dovezi substanțiale că oficiali din industria de profil rusă erau implicați în acte de corupție, extorsiune și spălare de bani menite să dezvolte afacerile lui Vladimir Putin, în acel moment prim-ministru al Rusiei, în domeniul energiei atomice pe teritoriul Statelor Unite, arată documente guvernamentale dezvăluite marți.
Agenții federali americani au colaborat cu un angajat american din domeniul industriei nucleare ruse pentru a avea acces la registre contabile, pentru a face înregistrări în secret și a intercepta emailuri. Datele au fost obținute în anul 2009 și arătau că Moscova oferise mită administratorilor unei firme americane specializată în transportarea de uraniu.
De asemenea, un martor susține că oficiali ruși au transferat milioane de dolari în Statele Unite, banii ajungând la Fundația de caritate a fostului președinte Bill Clinton în timpul mandatului de secretar de Stat al lui Hillary Clinton, care ar fi intervenit, potrivit unor surse citate de publicația The Hill, pentru obținerea unei decizii favorabile de către Moscova.
„În loc de a decide formularea de acuzații în 2010, Departamentul Justiției a continuat investigarea cazului încă patru ani, lăsând practic în beznă publicul american și Congresul în legătură cu acte de corupție ruse în industria nucleară din SUA, într-o perioadă în care Administrația Obama a luat două decizii majore în avantajul ambițiilor comerciale ale lui Vladimir Putin în domeniul nuclear comercial”, notează publicația The Hill.
Prima decizie a fost luată în octombrie 2010, atunci când Departamentul de Stat și agenții guvernamentale americane din cadrul Comisiei pentru investiții străine au aprobat vânzarea unor acțiuni ale companiei miniere canadiene Uranium One grupului atomic rus Rosatom, oferind Moscovei controlul asupra a peste 20% din zăcămintele de uraniu din SUA.
În campania electorală din 2016, candidatul la președinție republican Donald Trump, actualul președinte al SUA, a folosit acest subiect, dar echipa lui Hillary Clinton a dat asigurări că aceasta nu a intervenit deloc în acest caz în timp ce era secretar de Stat.
În anul 2011, Administrația Barack Obama a aprobat ca firma Tenex, filiala Rosatom, să vândă uraniu de uz civil centralelor nucleare americane în cadrul unui parteneriat cu grupul United States Enrichment Corp. Până atunci, Tenex putea vinde doar uraniu reprocesat după recuperarea materialului din procesul de distrugere a armamentului atomic sovietic.
„Rușii au compromis de mai multe ori administratori din industria nucleară americană prin acțiuni de extorsiune, iar aceste probleme au generat preocupări legitime în domeniul siguranței naționale. Dar niciuna dintre aceste dovezi nu a fost dezvăluită public înainte ca Administrația Obama să ia aceste decizii”, a declarat sub protecția anonimatului, pentru publicația The Hill, un oficial care a lucrat la acest caz.
Aceste decizii ale Administrației Barack Obama au fost surse de controverse politice începând din 2015. Reprezentanții Administrației Barack Obama, precum și Hillary și Bill Clinton au justificat acțiunile, insistând că nu au existat dovezi că oficiali ruși sau donatori de fonduri au comis ilegalități și că nu existau rațiuni de securitate pentru blocarea contractelor.