Presa chineză: O extrădare a lui Snowden în SUA ar reprezenta o „trădare”
Extrădarea lui Edward Snowden în Statele Unite ar fi o „trădare” a încrederii fostului agent CIA în democrația din Honh Kong și o „pierdere de imagine” pentru Beijing, a apreciat cotidianul oficial chinez Global Times, în cea mai directă luare de poziție publică chineză în acest caz, relatează AFP.
„O extrădare a lui Snowden în Statele Unite ar fi nu numai o trădare a încrederii acestuia, ci și o înșelare a așteptărilor în întreaga lume”, scrie ziarul de limbă engleză din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC).
„Snowden crede în democrația și libertatea Hong Kong-ului”, unde se ascunde, subliniază ziarul, în opinia căruia fostul agent CIA, care a dezvăluit programe americane de supraveghere masivă a comunicațiilor telefonice, „nu a făcut rău nimănui” și s-a limitat să „lanseze o alertă asupra încălcării drepturilor civice de către Guvernul” american.
„În consecință, ar fi o pierdere de imagine atât pentru Guvernul de la (…) Hong Kong, cât și pentru Guvernul central chinez, dacă Snowden este extrădat”, avertizează The Global Times, un cotidian care abordează un ton naționalist, adesea virulent.
„Imaginea Hong Kong-ului ar fi pătată pentru totdeauna”, a adăugat publicația, dând asigurări că „reacția locală” față de o eventuală extrădare „va provoca tulburări” în fosta colonie britanică și chiar în China.
„Puterea tot mai mare a Chinei atrage oameni care cer azil în această țară”, mai scrie cotidianul, în opinia căruia „acest lucru este inevitabil și este necesar să servească acumulării de prestigiu moral”.
Guvernul chinez a rămas aproape mut de la declanșarea scandalului, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe declarând săptămâna trecută că nu are „nicio informație” de furnizat.
Potrivit unui sondaj publicat duminică, jumătate din locuitorii Hong Kong-ului sunt ostili unei asemenea extrădări. Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă împotriva unei asemenea eventualități.
Hong Kong-ul, unde justiția este independentă, beneficiază de o anumită autonomie sub tutela Chinei și a semnat de mult timp un acord de extrădare cu Statele Unite. Însă Beijingul are dreptul să se opună prin veto deciziilor adoptate de teritoriul său.
Edward Snowden, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, este vizat de o anchetă FBI, dar nu a fost anunțată, încă, vreo cerere de extrădare.