Prima pagină » Știri externe » Presa franceză: „România nu va adera la Schengen”. UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Guvernului: Franța nu e singura care spune „nu”

Presa franceză: „România nu va adera la Schengen”. UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Guvernului: Franța nu e singura care spune „nu”

După sursa de la Elysee citată de Europe1.fr, și purtătoarea de cuvânt a guvernului Ayrault, Najat Vallaud-Belkacem, spune că Franța zice „nu" aderării României și Bulgariei la Schengen și nu este singura țară cu această poziție.

UPDATE 13:30 După sursa de la Elysee citată de Europe1.fr, și purtătoarea de cuvânt a guvernului Ayrault, Najat Vallaud-Belkacem, spune că Franța zice „nu” aderării României și Bulgariei la Schengen și nu este singura țară cu această poziție. „Astăzi, considerăm că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile pentru a intra în Spațiul Schengen”, a spus Vallaud-Belkacem, întrebată de jurnalistul francez dacă Franța se opune sau nu intrării noastre în spațiul Schengen. Rugată să fie mai clară, ea a adăugat: „Da, Franța spune ‘nu’, pentru că nu sunt reunite toate condițiile, dar nu suntem singurii în situația asta”

(Mai jos, știrea inițială)

Hollande și-a asumat poziția ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecință directă a acestei direcții ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spațiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condițiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate miercuri de Europe1.fr.

Potrivit site-ului postului radio, un colaborator apropiat al președintelui francez, căruia nu-i precizează identitatea, a declarat că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condițiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte precizări.

Europe1 citează pe site declarația „majoritatea romilor cu vocația de a fi escortați în țara de origine” și i-o atribuie lui François Hollande, comentând că „seamănă afrimației de marți a lui Manuel Valls” și notând că nu există aproape nicio diferență de poziție între șeful statului francez și ministrul său de Interne asupra acestui subiect spions.

„Doar o minoritate caută să se integreze”, a mai fi declarat președintele francez într-un cerc restrâns, după ce Valls a declanșat polemica cu privire la romi, scrie postul.

Însă poziția merge dincolo de romi, continuă Europe1, adăugând că în opinia președintelui este vorba, înainte de orice, de a ține cont de dificultățile cu care se confruntă aleșii. „Le înțeleg”, a spus el, amintând în trecere că există zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care găzduiesc cele mai importante populații de romi.

Sursa: Europe1.fr

Este o poziție care trece dincolo de romi și pe care François Hollande și-o asumă, scrie Europe1, adăugând că acesta apreciază că problema care trebuie pusă „este să se afle dacă Franța are vocația să îi primească pe toți cei care sunt cei mai vulnerabili”. Un ecou la afirmația lui Michel Rocard, din 1990, „Franța nu poate primi toată mizeria lumii”, comentează postul.

Replica lui Ponta: „Speculații media”

Premierul Victor Ponta a reacționat la articolul apărut în presa franceză explicând că nu există o legătură între integrarea României în spatial Schengen și problema romilor. Mai mult, a spus primul-ministru, aceste afirmații sunt „speculații media” și discuții din bătălia internă din mai multe țări europene. Totodată, Ponta s-a arătat încrezător că țara noastră va fi primită în Schengen. Mai multe, AICI

MAE, săptămâna trecută: „Contăm întru totul pe sprijinul autorităților franceze pentru aderarea României la Spațiul Schengen”

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat pentru gândul că România contează „întru totul” pe sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen. Reacția vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a spus, joia trecută, la un post de radio, că deschiderea spațiului Schengen pentru țara noastră și Bulgaria „nu este pe ordinea de zi”, declarându-se „mai mult decât rezervat”, în legătură cu această posibilitate. Ministerul condus de Titus Corlățean sugerează, însă, că aceste declarații sunt unele politice, înscrise într-o logică națională.

„Dincolo de dezbaterile politice interne din Franța, care au logica și justificarea lor națională, contăm întru totul pe sprijinul autorităților franceze pentru aderarea României la Spațiul Schengen și suntem încrezători că declarațiile de susținere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, reprezintă fundamentul sprijinului Franței pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spațiul Schengen”, a declarat MAE pentru gândul.

Întrebată dacă ministrul Titus Corlățean rămâne la fel de încrezător că se va lua o decizie privind aderarea noastră la Schengen la Consiliul JAI de la finele anului precum era în luna iunie, invitat la Gândul LIVE, diplomația română a amintit declarațiile premierului francez, Jean-Marc Ayrault, din luna iulie, când a fost în vizită oficială la București:  „Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziția și declarațiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România și Franța, precum și la aderarea României la Spațiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la București a primului-ministru francez, Jean-Marc Ayrault. Astfel, Premierul francez a exprimat satisfacție față de nivelul actual al cooperării bilaterale, reflectat în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic și a transmis, de o manieră clară, sprijinul pentru soluția aderării țării noastre la Spațiul Schengen în două etape”, a declarat MAE pentru gândul, subliniind că sprijinul Franței pentru eforturile de aderare a României este prevăzut explicit în Foaia de Parcurs, semnată, la Paris, în februarie 2013.

În ceea ce privește relațiile dintre România și Franța, Externele consideră că aceste contacte „cunosc un nivel și o dinamică în continuă ascensiune”.

Aflat la București pentru a sărbători Ziua Națională a Franței, Jean-Marc Ayrault a declarat că țara lui „a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene” pentru România și Bulgaria. Întrebat ce înseamnă, concret, „imediat”, Ayrault a răspuns că este o chestiune de câteva luni.

În aceeași perioadă, președintele Traian Băsescu se arăta încrezător că prima etapă a aderării noastre va avea loc în aprilie 2014.

„În prezent nu există o decizie în privința intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen și ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniștrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România și Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi”, a declarat joi Manuel Valls. „Nu este astăzi pe ordinea de zi și vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securității celorlalte țări și celorlalți cetățeni”, a adăugat ministrul francez de Interne.

Citește și