Presa internațională, despre declanșarea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu. „Lupta pentru putere zguduie politica românească”
Declanșarea miercuri a procedurilor în vederea suspendării președintelui român Traian Băsescu (centru-dreapta) de către coaliția guvernamentală USL (centru-stânga) ocupă spații importante în relatările agențiilor, miercuri și joi, preluate de numeroase publicații și posturi de televiziune.
Demersul a fost declanșat în contextul în care ONG-urile și o parte a presei române denunță o „derivă antidemocratică” și „atingeri aduse statului de drept fără precedent”, scrie AFP, care a acordat spații ample evoluției, publicând mai multe materiale, inclusiv o cronologie a celor „două luni de criză politică”, începând din aprilie, cu îndepărtarea prin moțiune de cenzură a Guvernului anterior.
Documentul ce vizează suspendarea președintelui, care urmează să fie prezentat joi în Parlament, îl acuză pe Băsescu de „sabotarea democrației” și „încălcarea separării puterilor și independenței justiției”, scrie agenția franceză, care precizează că președintele român a fost, deja, suspendat anterior, în mai 2007, la numai cinci luni de la aderarea României la Uniunea Europeană
În cazul în care Parlamentul votează pentru suspendarea președintelui, urmează organizarea unui referendum, anunță BBC și CNN, care prezintă, ca și AFP, acest mecanism pus în mișcare.
De asemenea RFE-RL scrie într-un material amplu că Occidentul vrea o Românie stabilă, apreciind totodată că societatea civilă a reacționat puternic.
„Lupta pentru putere zguduie politica românească”, comentează Deutsche Welle în pagina electronică, într-un amplu material cu acest titlu. „Ar trebui să cer CE să ia în considerare dacă să demareze proceduri cu privire la încălcarea tratatelor UE”, a declarat Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german și membru al Partidului Crestin-Democrat (CDU), citând suspendarea dreptului de vot al României.
Krichbaum, din cadrul partidului condus de cancelarul Angela Merkel, mai notează că UE a adoptat măsuri împotriva unor acțiuni al căror caracter democratic a fost pus la îndoială în Ungaria, subliniind că ceea ce se întâmplă în prezent în România este „mult mai rău” decât în Ungaria
Site-ul EuropeanVoice.com scrie că „România se frământă”, comentând epidodul prezenței premierului Victor Ponta la Consiliul European. „Ar putea fi ultimul său summit, având în vedere că depune eforturi să scape de acuzațiile de plagiat”, apreciză site-ul, adăugând că ultimele evoluții par să aducă unele „complicații suplimentare pentru oficialii CE care lucrează, în prezent, la raportul anual de evaluare a progreselor României, care va fi publicat curând”.
Postul de radio Voice of Russia, care citează publicația Moscow Time, scrie în pagina online că românii nu au fost de acord, la referendumul din 2007, cu suspendarea președintelui român. Însă, în prezent, Partidul Liberal-Democrat, care îl susține pe președinte, a scăzut la un nivel de 12% în sondaje, în urma aplicării măsurilor de austeritate recomandate de FMI și CE, comentează postul de radio.