Irlanda, Norvegia și Spania recunosc oficial Palestina. Israelul și Hamas reacționează

Irlanda, Norvegia și Spania recunosc oficial Palestina. Israelul și Hamas reacționează
Premierul Irlandei, Simon Harris
Publicat: 22/05/2024, 10:50
Actualizat: 22/05/2024, 12:32

Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat, miercuri, că vor recunoaște în mod oficial Palestina ca stat, începând cu data de 28 mai.

Liderii celor trei state au transmis că țările lor vor recunoaște oficial Palestina ca stat săptămâna viitoare de dragul „păcii în Orientul Mijlociu”, ceea ce a determinat Israelul să-și recheme imediat ambasadorii din aceste state europene.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat miercuri că o soluție cu două state este și în interesul Israelului.

Nu poate exista pace în Orientul Mijlociu dacă nu există recunoaștere (a Palestinei, n. red.). În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morți și răniți, trebuie să menținem vie singura alternativă care oferă o soluție politică atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni: două state, care există unul lângă altul, în pace și securitate. Recunoașterea Palestinei este un mijloc de sprijinire a forțelor moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit și brutal. Acest lucru ar putea face posibilă, în cele din urmă, reluarea procesului spre obținerea unei soluții cu două state și să-i dea un nou imbold”, a declarat Gahr Støre.

La scurt timp după anunțul Norvegiei, premierul irlandez Simon Harris a spus că țara sa va recunoaște și ea statul palestinian, notează Al Jazeera.

„Astăzi, Irlanda, Norvegia și Spania anunță că vo recunoaște statul Palestina. „Fiecare dintre noi va lua de acum toate măsurile necesare la nivel național pentru a pune în aplicare această decizie. Sunt încrezător că alte țări ni se vor alătura pentru a face acest pas important în săptămânile următoare”, a declarat Simon Harris.

Într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare, ministrul irlandez de Externe, Michael Martin, spune că țara sa și-a exprimat „sprijinul fără echivoc pentru dreptul egal la securitate, demnitate și autodeterminare pentru popoarele palestinian și israelian”.

La rândul său, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat că țara sa va recunoaște statul Palestinian începând cu 28 mai.

Într-un discurs susținut în Parlament, Pedro Sánchez a declarat că omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, pune în „pericol” soluția cu două state cu politica sa de „distrugere” din Fâșia Gaza.

„Marțea viitoare, 28 mai, Cabinetul Spaniei va aproba recunoașterea statului palestinian”, a spus premierul spaniol.

Israelul își retrage ambasadorii

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunțat rechemarea ambasaorilor din Norvegia și Irlanda ca urmare a acestei decizii și a avertizat că ar putea face același anunț și în ceea ce privește Spania.

„Astăzi, trimit un mesaj clar Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va trece peste asta în tăcere”, Tocmai am ordonat întoarcerea ambasadorilor israelieni de la Dublin și Oslo în Israel pentru consultări suplimentare la Ierusalim”, a transmis Katz.

El a avertizat alte țări să nu ia decizii similare.

„Israelul nu va rămâne tăcut. Vor exista și alte consecințe serioase. Dacă Spania va recunoaște statul palestinian, vom face un pas similar împotriva acesteia. Nebunia Irlandei și Norvegiei nu ne descurajează. Suntem hotărâți să ne atingem obiectivele: restabilirea securității cetățenilor noștri, desființarea Hamas și aducerea ostaticilor acasă. Nu există cauze mai juste decât acestea”, a mai transmis ministrul israelian de Externe, citat de Jerusalem Post.

Reacția Hamas

Bassem Naim, un membru  al biroului politic al Hamas, spune că „rezistența curajoasă” a poporului palestinian a fost cea care a determinat Norvegia, Irlanda și Spania să anunțe că vor recunoaște Palestina ca stat.

„Aceste recunoașteri succesive sunt rezultatul direct al acestei rezistențe curajoase și al statorniciei legendare a poporului palestinian. Credem că acesta va fi un punct important în poziția comunității internaționale cu privire la chestiunea palestiniană”, a transmis acesta.

Știrea inițială:

Guvernul din Irlanda ar urma să anunțe, în cursul zilei de miercuri, recunoașterea oficială a Palestinei de către Dublin, o mișcare ce provoacă nemulțumire în Israel, a declarat, pentru presa irlandeză, o sursă apropiată discuțiilor în acest sens.

Aceasta în contextul în care Irlanda, împreună cu alte state membre ale Uniunii Europene (Spania, Slovenia și Malta) au dat de înțeles, în ultimele săptămâni, că intenționează să recunoască Palestina, eventual printr-un anunț comun. Cele patru țări susțin că o soluție cu două state este esențială pentru asigurarea păcii de durată în Orientul Mijlociu, informează Reuters.

Schimbarea de paradigmă din ultima perioadă vine în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, care a provocat zeci de mii de decese și pagube materiale uriașe, pe lângă o situație umanitară descrisă de ONU ca fiind „catastrofală” în Fâșia Gaza.

Din acest motiv, comunitatea internațională a făcut repetate apeluri la detensionarea situației din Orientul Mijlociu, apeluri ignorate, cel puțin până acum, de către Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu.

Începând din 1988, 139 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statut palestinian. Guvernul irlandez a transmis recent că recunoașterea va completa eforturile de pace și va sprijini o soluție cu două state.

Ministerul de Externe al Israelului a criticat, marți, mișcarea autorităților de la Dublin, transmițând, prin intermediul unei postări pe X, că recunoașterea Palestinei „ar duce la mai mult terorism, instabilitate în regiune și va pune în pericol orice posibilitate de pace”.

„Nu fiți un pion în mâinile Hamas”, a transmis Ministerul israelian de Externe.

Guvernul irlandez a declarat marți seara că prim-ministrul și ministrul de Externe vor susține declarații de presă miercuri, dar nu a transmis care va fi subiectul.

Norvegia ar urma să recunoască și ea Palestina

Între timp, presa susține că Norvegia ar putea și ea să urmeze exemplul Irlandei, tot în cursul zilei de miercuri.

Publicația Aftenposten și radiodifuzorul de stat NRK susțin că anunțul va fi făcut miercuri, transmite Reuters, care notează, totuși, că nici Guvernul de la Oslo, nici Ministerul de Externe, nu au comentat până acum informațiile.

Țările europene au abordat problema diferit. Unele, precum Suedia, au recunoscut statul palestinian în urmă cu un deceniu, în timp ce Franța nu intenționează să facă acest lucru decât dacă recunoașterea poate fi un instrument eficient pentru a face progrese către pacea în regiune, mai notează sursa citată.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Bogdan Vlădău nu știe cum să-i mai intre în grații Ginei. Vedeta îl ignoră total,...
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...