Evenimentele din Ucraina au determinat Washingtonul să reanimeze această Alianță, care până acum se poziționa oficial ca o entitate politică ce se străduia să nu pună în față componenta militară. Statele NATO și-au redus semnificativ contribuțiile la bugetul Alianței din anii ’90 până în prezent. Dar evenimentele din Ucraina au oferit Washingtonului oportunitatea de a-și mobiliza partenerii, pentru a-i plasa sub arme și a-i forța să plătească pentru a se apăra în fața unor amenințări iluzorii provenind din Rusia, scrie cotidianul rus.
Astfel, summitul NATO de joi și vineri de la Newport s-ar putea transforma într-un fel de mobilizare de urgență organizată de Casa Albă pentru a reanima componenta militară a Alianței. Deciziile care vor fi luate sunt în mare deja cunoscute, fără a suferi modificări semnificative. Membrii Alianței își vor exprima sprijinul față de președintele ucrainean Petro Poroșenko și vor evoca un ajutor financiar pentru Kiev. Însă o intervenție a Alianței în Ucraina este practic exclusă, în pofida apelurilor unor „pitici” din NATO ca Lituania. În pofida criticilor dure ale NATO față de Rusia, nimeni nu intenționează să intre în război cu această țară pentru a apăra interesele ucrainene, adaugă publicația.
După cum scrie Washington Post, summitul s-a reunit în Țara Galilor în contextul unei „noi amenințări, provenind de la un vechi inamic”. Rusia a redevenit deci un inamic, ceea ce generalii din NATO nici nu încearcă să ascundă. În ultimele decenii, în pofida discursurilor publice privind un parteneriat, Moscova rămânea oficial un potențial inamic pentru comandamentul NATO, mai scrie Rossiiskaia Gazeta.
Imediat ce Rusia a început să-și apere activ interesele geopolitice, ea s-a transformat imediat într-o amenințare pentru ordinea mondială „occidentală” planificată de SUA. Iar în Țara Galilor, membrii NATO au început să se pregătească pentru o invazie rusă imaginară, deși „nu există nici un motiv pentru a consolida activitatea NATO”, potrivit ambasadorului Rusiei la Alianță.