Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi, 27 iunie, într-o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, dar și în localitățile Borodeanka, Bucea și Irpen. Șefa statului moldovean are programată și o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Maia Sandu se află în Ucraina, la invitația omologului său Volodimir Zelenski, a anunțat Președinția Republicii Moldova. În prima parte a zilei, șefa statului a mers în câteva orașe din regiunea Kiev, grav afectate de războiul intrat, luni, în a 124-a zi, iar dovezi a distrugerilor de pot vedea în imaginile publicate pe contul de Facebook al președintei.
„Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui orășel de către armata rusă. Este o tragedie greu de pus în cuvinte”, a spus Președinta Maia Sandu după ce a vizitat cele trei localități ucrainene. Ea menționat totodată că Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a chemat comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict.
„De patru luni, Ucraina, țara noastră vecină și prietenă, trăiește în război. Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este în lumea liberă, în marea familie europeană”, a mai spus Președinta Maia Sandu în cadrul vizitei sale în Ucraina.
Consiliului European a decis, săptămâna trecută, acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.
„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, este mesajul postat de Maia Sandu pe Facebook, joi seara, la scurt timp de la aflarea veștii că țara sa, alături de Ucraina, au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană.
Decizia a fost comentată de Kremlin. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a acuzat puterea de la București că dorește să creeze o „nouă Românie Mare”, avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru. Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă. În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara. Fostul șef de stat a subliniat că vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse.
„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis, duminică, MAE român.
Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial este o chestiune „internă” a Europei. El a afirmat, într-un briefing cu jurnaliștii, că este greu ca relațiile Rusiei cu blocul comunitar să fie deteriorate mai mult decât sunt deja. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme nouă și ma multe probleme în relațiile acestor țări cu noi”, a adăugat reprezentantul Kremlinului, citat de The Guardian.
„Reacția menționată (a lui D. Medvedev – n.r.) indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, apreciază MAE român.