Printre acești șase opozanți se află și Mikola Statkevitci, un fost candidat la președințe, încarcerat din 2010, a precizat președinția belarusă sâmbătă. Soția sa a confirmat pentru AFP că acesta a fost eliberat și că urma să revină sâmbătă seara la Minsk.
„Pornind de la principiul umanismului, președintele Lukașenko a luat decizia să-i grațieze și elibereze” pe Statkevitci, Mikola Rubțev, Mikola Dedok, Igor Olinevici, Evgheni Vaskovici și Artiom Prokopenko, a anunțat serviciul de presă al președinției într-un comunicat.
Ajuns la putere în 1994, Lukașenko este considerat de către numeroși observatori și apărători ai drepturilor omului un lider autoritarist și cu prea puțin respect față de libertăți.
Ultima sa realegere, cu aproape 80% din sufragii, în decembrie 2010, pentru al patrulea mandat, a fost marcată de o reprimare violentă a opoziției, care denunța fraude.
Mikola Statkevitci, în vârstă de 58 de ani, ispășea o pedeapsă de șase ani de închisoare într-un lagăr de muncă cu un regim sever. El și-a petrecut aproape toată detenția la izolare și risca să-și vadă pedeapsa prelungită, oficial din cauza încălcării regulilor de detenție.
Recunoscut drept un prizonier de conștiință de către Amnesty International (AI), el a fost condamnat în mai 2011 pentru „organizare de tulburări în masă ale ordinii publice”, în urma unei manifestații a opoziției, la sfârșitul lui 2010, împotriva realegerii controversate a lui Lukașenko. În acest scrutin, Mikola Statkevitci ar fi obținut 1% din voturile exprimate.