Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, i-a decorat marți, „pentru serviciu impecabil”, pe oficialii din cadrul forțelor de securitate care l-au ajutat pe acesta la reprimarea protestelor împotriva sa.
Decizia vine în contextul în care, în ultimele zile, bielorușii au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintelui, pe care îl acuză că ar fi câștigat un nou mandat prin fraudarea alegerilor, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Într-o încercare de a stopa protestele la nivel național, dar și grevele care au afectat activitatea celor mai importante fabrici din țară, Guvernul a emis marți o adresă către directorii companiilor de stat prin care le solicită acestora să se asigure că angajații își desfășoară activitatea în mod normal, altfel aceștia riscând sancțiuni disciplinare.
Lukașenko, aflat la putere în ultimii 26 de ani, se confruntă cu o presiune uriașă din partea străzii, în contextul în care din ce în ce mai mulți bieloruși acuză că ultimele alegeri prezidențiale ar fi fost fraudate.
Cel puțin doi protestatari au fost uciși și alte câteva mii au fost reținuți în timpul protestelor generate de rezultatele alegerilor prezidențiale, pe care Lukașenko le-ar fi câștigat cu puțin peste 80% din voturi.
Opoziția susține că reprezentanta sa, Sviatlana Tsikhanouskaya, este adevărata câștigătoare a alegerilor din 9 august și solicită organizarea unui nou scrutin prezidențial.
Uniunea Europeană se pregătește să impună noi sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk ca urmare a reprimării protestelor din ultimele zile.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a spus marți președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că Berlinul își dorește ca Guvernul de la Minsk să se abțină de la noi violențe, să elibereze persoanele arestate din motive politice și să se așeze la masa negocierilor cu reprezentanții opoziției.
Potrivit Kremlinului, Putin i-ar fi spus lui Merkel că orice încercare a unor forțe externe de a interveni în Belarus ar fi inacceptabilă din punctul de vedere al Moscovei.
Rusia, un aliat tradițional al Minskului, urmărește cu atenție situația din Belarus, în contextul în care această țară găzduiește oleoducte și gazoducte esențiale pentru exporturile de petrol și gaze naturale ale Rusiei către Occident. Totodată, Belarusul servește și ca zonă-tampon între Rusia și NATO, notează Reuters.