„Situația în Europa nu este atât de rea pe cât cred unii”, a declarat Weidmann pentru publicația Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
El a precizat că experții estimează că economia din zona euro își va reveni, însă într-un ritm lent.
Weidmann, care este și membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a reafirmat opoziția sa față de intenția BCE de a iniția un program de achiziții de obligațiuni guvernamentale. Președintele Bundesbank apreciază că scăderea prețurilor petrolului ar trebui să fie suficientă pentru asigurarea revenirii economice în Europa.
„Tocmai am primit gratuit un instrument de stimulare a economiei. De ce să mai adăugăm altceva prin politica monetară?”, a declarat Weidmann.
BCE a luat mai multe măsuri care să stimuleze economia din zona euro în acest an, printre acestea numărându-se reducerea dobânzii de politică monetară la minimul record de 0,05% la începutul lunii septembrie. De asemenea, BCE a oferit împrumuturi ieftine băncilor pentru a sprijini creditarea către consumatori și a inițiat programe de achiziții de obligațiuni garantate cu active.
În aceste condiții, cei mai mulți analiști apreciază că BCE va apela la cumpărarea de obligațiuni suverane pentru a stimula creșterea economică din zona euro, măsură împotriva căreia Weidmann s-a declarat în mai multe rânduri.
„Mă enervează să aud pe toată lumea discutând despre un singur lucru: când veți începe, până la urmă, să cumpărați?”, a declarat președintele băncii centrale a Germaniei, care a adăugat că BCE nu ar trebui să cedeze presiunilor venite din partea piețelor financiare.
La începutul lunii decembrie, BCE a redus estimarea de creștere a economiei din zona euro la 0,8% în acest an și 1% anul viitor, de la 0,9% și, respectiv, 1,6% în urmă cu trei luni, dar a anunțat că nu va lua noi măsuri de stimulare economică până anul viitor. De asemenea, BCE a redus prognoza pentru inflația din zona euro, președintele Mario Draghi precizând că noile estimări arată că prețurile vor crește cu 0,5% în acest an, cu 0,7% în 2015 și cu 1,3% în 2016.