Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptați de președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Ursula von der Leyen și-a dat, luni, acordul cu privire la primul draft al listei comisarilor europeni desemnați, nominalizări furnizate de Consiliul Uniunii Europene. Acest lucru vine ca urmare a unei serii de interviuri pe care președintele Comisiei Europene le-a ținut în ultimele săptămâni cu fiecare persoană propusă de statele membre ale UE să candideze pentru funcția de comisar european, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene, publicat pe site-ul instituției.
Președintele CE urmează să prezinte, marți, de la 13.00, ora României, componența Colegiului comisarilor europeni.
Premierul Viorica Dăncilă a făcut un apel către reprezentanții României din PE, ca, indiferent de culoarea politică, să susțină candidatura Rovanei Plumb pentru a aduce un beneficiu pentru țară.
Opoziția nu este însă de acord cu candidatura Rovanei Plumb.
Președintele PNL Ludovic Orban a somat-o, luni, pe Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb din poziția de comisar european, cât mai este timp, pentru „a nu face România de rușine la nivelul UE”.
Și Alianța USR-PLUS a transmis că se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, propunere oficializată luni prin comunicatul transmis de noua președintă aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Alianța transmite că Plumb ar putea fi respinsă la votul din comisiile Parlamentului European.
Comisarii europeni nominalizați de Ursula von de Leyen urmează să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie – 8 octombrie, informează publicația Le Monde.
Pașii următori:
„Consiliul Uniunii Europene trebuie acum să adopte lista, în concordanță cu Articolul 17 (7) din Tratatul Uniunii Europene, după care lista va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va anunța mâine (marți – n.r.) distribuirea portofoliilor și felul în care intenționează să organizeze munca următoarei Comisii Europene.
Parlamentul European trebuie să își dea acordul pe întregul Colegiu al Comisarilor, inclusiv președintele și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate/ vicepreședintele Comisiei Europene. Aceasta este precedată de audieri ale comisarilor desemnați în comisiile parlamentare de specialitate, potrivit Regulii 125 a Regulamentului Parlamentului. Odată ce Parlamentul European și-a dat consimțământul, Consiliul European numește formal Comisia Europeană, conform Articolului 17 (7) din Tratatul Uniunii Europene (TUE)”, conform sursei citate.