Prima pagină » Știri externe » Președintele CE recunoaște: „Nu a fost o zi bună nici pentru UE nici pentru Londra”. Ce trebuie să facă Marea Britanie până la Brexit

Președintele CE recunoaște: „Nu a fost o zi bună nici pentru UE nici pentru Londra”. Ce trebuie să facă Marea Britanie până la Brexit

Președintele CE recunoaște:
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a abordat cu sobrietate și gravitate primirea scrisorii semnate miercuri de către Theresa May, premierul Marii Britanii, privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, explicând că Brexit poate contribui la sporirea solidarității europenilor.

„Nu este o zi bună nici pentru europeni, nici pentru britanici. Ce să vă zic mai mult? Ne lipsiți deja”, a declarat Tusk, citat de ziarul Le Monde, recunoscând implicit că programul de ieșire a Marii Britanii din UE reprezintă un pas înapoi pentru construcția europeană.

În privința procesului de desprindere a Marii Britanii de Blocul comunitar, „mandatul nostru este clar, de a proteja interesele celorlalte 27 de state membre ale Uniunii, iar prioritatea va fi minimalizarea efectelor negative asupra cetățenilor și economiei europene. Poate că Brexitul ne va uni mai mult”, a precizat Tusk.

În cursul zilei de vineri, 31 martie, Donald Tusk va formula propunerile de măsuri către statele membre în legătură cu procesul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar. Ulterior, vor avea loc o serie de întâlniri preliminare pentru summitul din 29 aprilie, summit în care liderii europeni trebuie să ratifice astfel de măsuri.

În principal, UE vrea să protejeze piața comună, spațiul celor 500 de milioane de consumatori și cele patru libertăți de mișcare (bunuri, servicii, capital și persoane). Totodată, până la ieșirea efectivă din UE, nu se pune problema recăpătării de către Marea Britanie a controlului asupra imigrației ori sustragerii de la deciziile Curții Europene de Justiție.

Uniunea Europeană va cere Londrei să respecte toate obligațiile privind bugetul comunitar. Potrivit unor informații vehiculate la Bruxelles, Guvernul May trebuie să achite restanțe financiare estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Pe lista de priorități se află și protejarea drepturilor sociale a peste trei milioane de europeni care trăiesc în Marea Britanie, precum și prezervarea păcii de la Belfast, aspect care vizează modificarea unei granițe cu Irlanda și care amenință stabilitatea politică din Irlanda de Nord.

Totodată, europenii au transmis că vor apăra principiul unei secvențieri a discuțiilor cu Marea Britanie. Prin urmare, nu vor exista tratative pentru un acord comercial cu Guvernul May atât timp cât britanicii nu acceptă termenii de principiu ai retragerii.

Citește și