„Mulți oameni prost informați idealizează Ucraina. Ei cred că se întâmplă ceva precum Revoluția de Catifea (care a dus în 1989 în mod pașnic la prăbușirea regimului comunist de la Praga)”, a declarat Zeman pentru publicația Pravo, recunoscând totodată că opiniile sale privind Ucraina și Rusia i-au erodat cota de popularitate.
Cota sa de popularitate a scăzut de la 58% în octombrie la 37% în noiembrie.
„Maidanul nu a fost o revoluție democratică”, a continuat Milos Zeman, referindu-se la protestele proeuropene care au dus în februarie la înlăturarea de la putere a fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.
„Consider că în Ucraina are loc un război civil”, a insistat șeful de stat ceh, în contextul în care Rusia, care a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată că a organizat și înarmat rebeliunea prorusă din estul țării.
Zeman, ale cărui afirmații sunt în contradicție cu opinia majorității liderilor occidentali, a profitat de ocazie pentru a-l califica pe omologul său ucrainean Petro Poroșenko drept „președintele păcii”, Arseni Iațeniuk rămânând în opinia sa „premierul războiului”.
Iațeniuk „nu vrea soluția pașnică recomandată de Comisia Europeană, ci vrea rezolvarea prin forță a problemei, ceea ce ar conduce la o restabilire a sprijinului Rusiei pentru separatiști”, a afirmat Zeman.
În trecut, președintele ceh s-a declarat susținătorul neutralității Ucrainei, fără a-și ascunde scepticismul față de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
Ucraina, care speră să depună o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană în 2020, se confruntă cu un conflict sângeros soldat cu peste 4.700 de morți de la începutul său în aprilie 2014, precum și cu o gravă criză economică.