Prima pagină » Știri externe » Președintele Consiliului European: UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri până în 2030

Președintele Consiliului European: UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri până în 2030

Președintele Consiliului European: UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri până în 2030
Președintele Consiliului European: UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri până în 2030

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să primească noi state membre până în 2030, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei reuniuni care a avut loc în stațiunea slovenă Bled.

Acesta spune că Blocul Comunitar ar trebui să fie gata de o nouă extindere până la acea dată, deși recunoaște că obiectivul este unul destul de ambițios.

„Cred că trebuie să fim pregătiți până în 2030 să ne extindem. Obiectivul este ambițios, dar necesar. Acest lucru va arăta că suntem serioși”, a spus el.

Cele șase state din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – se află în etape diferite în procesul de aderare, amintește Reuters.

Anul trecut, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate, în timp ce Georgia încă așteaptă să primească acest statut.

Michel a spus că, pentru a adera la Bloc, viitoarele state membre ar trebui să implementeze reforme pentru a asigura o justiție independentă, să continue să chiar să intensifice lupta împotriva crimei organizate și să își alinieze politica externă la cea a Uniunii Europene.

Charles Michel: Conflictele nu trebuie importate în UE

El a cerut tuturor statelor care aspiră la aderarea la Blocul Comunitar să își rezolve conflictele bilaterale înainte de a intra în Uniunea Europeană.

„Trebuie să vă asigurați că disputele din trecut nu sunt importate în UE”, a spus el.

Michel a adăugat că instituția pe care o conduce va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune.

El a adăugat că Executivul comunitar ar urma să prezinte proiectul privind extinderea cel mai probabil în octombrie, iar acesta ar putea oferi mai multe detalii despre integrarea progresivă a viitorilor membri. Acest proiect ar urma să le permită statelor candidate să simtă beneficiile participării pe deplin la activitățile unor instituții ale UE chiar înainte ca acestea să devină membre cu drepturi depline ale Blocului Comunitar, mai notează sursa citată.

Totodată, Michel a recunoscut că Uniunea Europeană trebuie, la rândul său, să aplice o serie de reforme pentru a se asigura că este pe deplin pregătită de extindere.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și