Prima pagină » Știri externe » Președintele Ecuadorului: „Soluția” transferării lui Snowden se află în mâna Rusiei

Președintele Ecuadorului: „Soluția” transferării lui Snowden se află în mâna Rusiei

Președintele Ecuadorului:
Președintele Ecuadorului Rafael Correa a declarat sâmbătă că "soluția" transferării fugarului american Edward Snowden, blocat la Moscova după ce a cerut azil politic autorităților de la Quito, se află "în mâna autorităților ruse", relatează AFP.

Președintele Ecuadorului Rafael Correa a declarat sâmbătă că „soluția” transferării fugarului american Edward Snowden, blocat la Moscova după ce a cerut azil politic autorităților de la Quito, se află „în mâna autorităților ruse”, relatează AFP.

„În vederea examinării acestei cereri de azil, el trebuie să se afle pe teritoriul ecuadorian. Pentru moment, soluția, destinația lui Snowden, se află în mâna autorităților ruse”, a declarat Correa într-un interviu pentru postul ecuadorian de televiziune Oromar.

Autorul unor dezvăluiri considerate „explozive” despre programe americane de supraveghere a comunicațiilor, Snowden este blocat de o săptămână în zona de tranzit pe un aeroport din Moscova, după ce a venit de la Hong Kong și după ce pașaportul i-a fost anulat de către Statele Unite, care cer extrădarea sa pentru spionaj.

Fostul colaborator al Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA) a solicitat, din capitala rusă, azil politic în Ecuador, o țară care i-a acordat azil, în urmă cu un an, în ambasada din Londra, fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, considerat o altă „oaie neagră” de către Washington, după ce acesta a divulgat sute de mii de telegrame americane confidențiale.

„Nu am căutat această situație.Snowden se află în contact cu Assange, care i-a recomandat să ceară azil politic Ecuadorului”, a continuat Correa, un lider socialist ce întreține relații tensionate cu Casa Albă.

„Dacă ajunge pe teritoriul ecuadorian, vom soluționa cererea sa, așa cum am procedat și în cazul lui Assange”, a adăugat președintele ecuadorian, subliniind că „în acest caz, se va cere opinia Statelor Unite”.

Anterior, Correa a dezvăluit sâmbătă că vicepreședintele american Joe Biden l-a contactat telefonic, cu o zi înainte, cu scopul de a pleda în favoarea extrădării în Statele Unite a tânărului informatician american, în vârstă de 30 de ani.

Citește și