Președintele Erdogan va prezenta în fața Parlamentului Turciei CUM A FOST ASASINAT Jamal Khashoggi. Dovezile implicării prințului moștenitor saudit sunt tot mai EVIDENTE
Potrivit agenției de presă Associated Press, atât regele Salman al Arabiei Saudite, cât și prințul moștenitor Mohhamed bin Salman, l-au sunat duminică pe fiul jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru a-și exprima condoleanțe. Salah Khashoggi trăiește în regatul saudit, pe care are interdicție să-l părăsească încă din 2017, din cauza articolelor critice ale tatălui său la adresa regimului de la Riyadh.
Ipocrizia apelurilor telefonice este cu atât mai mare cu cât implicarea directă a prințului Mohammed bin Salman în asasinarea lui Khashoggi este tot mai evidentă. Autoritățile saudite se încurcă tot mai tare în explicații – care mai de care mai lipsite de logică – încercând să acopere urmele care duc spre prințul moștenitor, care conduce de facto țara. După ce vineri noaptea, procurorul general al regatului a recunoscut că jurnalistul a fost omorât în sediul consulatului de la Istanbul, într-un schimb de lovituri de pumn, într-o altercație cu angajații, sâmbătă, un oficial saudit a venit cu o nouă variantă. Acesta a prezentat documente interne conform cărora autoritățile au demarat o acțiune de a aduce dizidenții înapoi în țară.
El a confirmat că o echipă de 15 agenți speciali a fost trimisă la Istanbul să îl aducă „acasă” pe Khashoggi, l-au amenințat că-l vor droga și îl vor lua cu forța, iar când acesta s-a împotrivit, l-au strâns de gât. Apoi, unul dintre agenți s-a îmbrăcat în hainele jurnalistului și a ieșit din consulat printr-o ușă secundară. Oficialul neagă varianta presei din Turcia, că legistul șef al serviciilor secrete saudite, care făcea parte din echipa sosită în secret la Istanbul, i-ar fi tranșat cadavrul în timp ce asculta muzică la căști și afirmă că agenții i-au înfășurat corpul într-un covor și l-au trimis unui „colaborator” din oraș, pentru a scăpa de el.
Ultimele imagini, recuperate de anchetatorii turci și difuzate de TRT World îl arată pe Jamal Khashoggi sosind la consulat pe 2 octombrie, percheziționat și invitat înăuntru.
O sosie a lui Khashoggi, adusă special de la Riyadh
Duminică, ministrul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite a catalogat uciderea lui Jamal Khashoggi drept o greșeală gravă, dar a exclus orice implicare a prințului Mohammed bin Salman în operațiune. „A fost o operațiune pe cont propriu, în care mai mulți indivizi au ajuns să depășească autoritatea și responsabilitatea pe care o au,” a declarat Adel al-Jubeir. „Au făcut o greșeală când l-au omorât pe Khashoggi și au încercat să o mușamalizeze.” Procurorul general al Arabiei Saudite a anuțat vineri noaptea că 18 persoane au fost arestate și sunt anchetate pentru uciderea lui Khashoggi.
CNN a publicat imagini ale camerelor de supraveghere care surprind agentul secret îmbrăcat în hainele lui Khashoggi, cu ochelari acestuia și barbă falsă, în timp ce ieșea din consulat, pentru a da impresia că jurnalistul ar fi plecat viu din clădire. Aceasta dovedește premeditarea operațiunii. „Nu ai nevoie de o dublură pentru un interogatoriu. Suspiciunile noastre nu s-au schimbat de la 6 octombrie. Aceasta a fost o crimă cu premeditare, iar cadavrul a fost mutat din consulat,” a declarat un oficial turc.
Președintele turc dezvăluie marți în Parlament toate detaliile asasinatului
Intre timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan jubilează. Asasinarea brutală a lui Jamal Khashoggi a revoltat întreaga lume și îl pune într-o neașteptată poziție de cavaler al adevărului și dreptății, conferindu-i un atu puternic în negocierile cu Arabia Saudită. Erdogan a anunțat că marți, va ține un discurs în Parlamentul Turciei, în care va dezvălui toate detaliile despre teribila crimă. „Ce căutau cei 15 agenți saudiți la noi în țară? De ce au fost arestați acum? Toate aceste întrebări așteaptă răspunsuri detaliate din partea saudiților,” a afirmat Erdogan.
Presa turcă a dezvăluit detalii macabre despre uciderea lui Khashoggi, servite – în mod evident – de serviciile secrete turce, care monitorizau tot ce se întâmplă în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul cu microfoane plantate în fiecare birou. Potrivit acestora, coroborate cu informații obținute neoficial din ancheta Poliției, capcana în care a fost atras jurnalistul a fost plănuită din timp. Când acesta a venit la consulat pentru a obține actele de divorț necesare spre a se căsători cu turcoaica Hatice Cengiz, pe care abia o cunoscuse în luna mai 2018, a fost luat pe sus din biroul consulului de agenții secreți și injectat cu o substanță letală, care l-a omorât în 7 minute. Legistul șef al serviciilor secrete Salah Muhhamad al-Tubaigy a început să-i tranșeze corpul imediat, înainte ca injecția să-și facă efectul, iar bucățile au fost scoase din clădire și îngropate într-o pădure de la marginea orașului.
Deși saudiții încearcă să acrediteze ideea că moartea lui Khashoggi a fost un accident, din cauza unui interogatoriu care a luat-o razna și nu executarea unui ordin al prințului moștenitor, ei nu pot explica de ce „echipa morții” a fost condusă de Maher Abdulaziz Mutreb, un ofițer din serviciile secrete saudite, care a făcut parte din delegația lui Mohammed bin Salman în timpul vizitei întreprinse de acesta în Statele Unite, Spania și Franța în 2018.
Donald Trump, între respectarea valorilor americane și 110 miliarde de dolari
Luni, procurorii turci urmau să audieze 28 de persoane din staff-ul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul în legătură cu moartea lui Khashoggi. Personajele-cheie, în frunte cu consulul general Mohammad al-Otaibi, s-au întors deja la Riyadh, iar angajații turci ai consulatului au povestit deja că primiseră liber în ziua asasinatului. Oricum, din dezvăluirile făcute de presa din Turcia, este evident că turcii cunosc toate detaliile, iar găsirea cadavrului tranșat este doar o chestiune de timp și va provoca un puternic val de emoție și indignare în întreaga lume.
Președintele american Donald Trump este una dintre personalitățile internaționale care sunt puse cel mai mult în dificultate de asasinarea lui Khashoggi, deoarece a mers până acum pe mâna saudiților, încercând să salveze contractele de achiziții de armament, în valoare de 110 miliarde de dolari, cu care se laudă de când s-a întors anul trecut, din vizita oficială de la Riyadh. În ultima sa declarație, făcută sâmbătă la un miting electoral din Nevada, acesta a declarat că așteaptă mai multe detalii de la Arabia Saudită și va decide apoi o reacție, după o dezbatere în Congres.