Președintele Eurelectric AVERTIZEAZĂ: Taxele prea mari din sectorul energetic afectează competitivitatea Europei

Publicat: 23 12. 2024, 14:07

Guvernele europene care caută modalități de a ajuta industriile aflate în dificultate ar trebui să ia măsuri în ceea ce privește taxele mari din domeniul energiei, spune Leonhard Birnbaum, președintele Eurelectric, grupul care reprezintă interesele producătorilor europeni din industria energiei electrice.

Într-un interviu acordat Reuters, acesta spune că taxarea ridicată afectează competitivitatea companiilor europene.

Declarațiile vin în contextul în care Uniunea Europeană elaborează un pachet de măsuri pentru a sprijini industriile aflate în dificultate, pachet care urmează să fie prezentat la începutul anului viitor.

Între timp, giganții industriali, de la producătorii de automobile și până la companiile din siderurgie, avertizează că și-ar putea închide fabricile, ceea ce ar însemna mii de locuri de muncă pierdute.

Leonhard Birnbaum spune că problemele industriilor europene consumatoare de energie sunt multe, inclusiv o piață mai fragmentată decât China și un acces dificil la creditare. El adaugă că factorii de decizie care doresc să ofere sprijin ar trebui să „taie” din prețurile energiei orice costuri care nu au legătură cu structura industriei.

„Apreciem că statele au întotdeauna nevoie de mai mulți bani, dar dacă vrei cu adevărat să folosești energie electrică, atunci nu poți avea, de exemplu, o povară fiscală disproporțională pe electricitate în comparație cu povara fiscală pe gaz”, a spus Birnbaum, care este, de asemenea, directorul companiei germane de utilități E.ON.

Competitivitatea este afectată

Acesta mai spune că autoritățile trebuie să ia măsuri, deoarece costurile mari ale energiei reduc competitivitatea industriei europene.

„Dacă suntem serioși în ceea ce privește competitivitatea costurilor, dacă suntem serioși în ceea ce privește electrificarea, dacă suntem serioși în ceea ce privește decarbonizarea, cred că trebuie să acționăm în acest sens”, a spus el.

Industriile din UE plătesc prețuri la energie de 2-3 ori mai mari decât cele din SUA, notează Reuters. Taxele au reprezentat, în medie, 23% din prețul cu amănuntul plătit de firmele europene considerate mari consumatori de energie în 2023, a arătat o analiză a think-tank-ului Bruegel.

Cu toate acestea, multe dintre aceste taxe sunt impuse de guvernele naționale, în afara controlului UE. Negocierile dintre țările UE cu privire la o propunere de modificare a normelor fiscale ale UE în favoarea surselor de energie mai curate au rămas blocate din 2021, mai notează sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

„ȘOCURI” pentru consumatorii de energie electrică și gaze, după 1 aprilie 2025? PLANUL președintelui ANRE pentru România în această iarnă

Iese sau nu E.ON de pe piața FURNIZĂRII de energie electrică și gaze din România? Răspunsul oficialilor din Germania

Sursa foto: Profimedia