Președintele Eurogrup vrea Marea Britanie „out” din UE
„Ca să vă spun în mod diplomatic, va fi cu atât mai bine cu cât depășim mai rapid această situație problematică”, a declarat Jeroen Dijseelbloem, citat de ziarul The Independent.
„Așteptăm să colaborăm cu oricine a câștigat de pe urma acestui proces democratic. Și va trebui să găsim soluții privind ieșirea Marii Britanii din UE, o situație care a generat numeroase probleme în principal pentru Londra, dar și pentru Europa”, a subliniat președintele Eurogrup.
Și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut Marii Britanii să clarifice cât mai rapid ce relație dorește să aibă cu Uniunea Europeană. „Sarcina noului premier … va fi să ofere claritate în privința tipului de relație pe care Marea Britanie vrea să o construiască cu Uniunea Europeană”, a declarat Angela Merkel, citată de presa germană.
La rândul său, Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanțelor, a insistat că Londra trebuie să clarifice rapid situația, date fiind efectele economice și politice ale referendumului care a avut ca rezultat decizia de părăsire a Uniunii Europene.
Marea Britanie va declanșa „când va fi pregătită” și ținând cont de „interesul național” procedura de ieșire din Uniunea Europeană, afirmă Chris Grayling, președintele Camerei Comunelor și un aliat al viitorului premier Theresa May. „Cred că Articolul 50 trebuie activat când suntem pregătiți. Cel mai important lucru acum este să facem ceea ce este în interesul național”, a declarat Chris Grayling pentru postul Sky News. „Ne vom pregăti de negocieri și vom decide ce tip de relație vrem să negociem; atunci vom invoca Articolul 50. O vom face în mod adecvat și când suntem pregătiți”, a spus Grayling, un apropiat al viitorului premier Theresa May.
Numeroși oficiali din cadrul Uniunii Europene au îndemnat Marea Britanie să declanșeze rapid procedura de ieșire din Blocul comunitar.