Prima pagină » Știri externe » Emmanuel Macron atenționează Turcia că acționează singură în chestiuni importante și ignoră sfaturile aliaților NATO

Emmanuel Macron atenționează Turcia că acționează singură în chestiuni importante și ignoră sfaturile aliaților NATO

Emmanuel Macron atenționează Turcia că acționează singură în chestiuni importante și ignoră sfaturile aliaților NATO

Președintele Franței vorbește despre nevoia unei mai mari coeziuni în cadrul NATO. Totodată, Emmanuel Macron a reproșat încă o dată Turciei că acţionează de una singură în chestiuni importante, precum influența din Marea Mediterană, fără a ține cont de sfaturile aliaţilor săi. Parisul acuză Ankara de lipsă de diplomație.

În 14 iunie, la Bruxelles, are loc următorul summit NATO. Întâlnirea „trebuie să permită întărirea coeziunii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat şeful statului francez la finalul unei întrevederi cu secretarul general al organizaţiei.

Jens Stoltenberg a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysée.

„Solidaritatea între aliaţi implică îndatoriri și responsabilităţi”

„Solidaritatea între aliaţi nu este pur şi simplu un cuvânt, cu geometrie variabilă. Ea implică îndatoriri, responsabilităţi ale unora faţă de ceilalţi. Ea implică pentru fiecare dintre aliaţi să se angajeze să respecte dreptul internaţional şi regulile de conduită clare”, a insistat Emmanuel Macron.

Șeful statului francez a explicat la ce face referire: „Asta presupune să nu urmărim interese naţionale contradictorii cu interesele de securitate ale celorlalţi aliaţi, cum a fost uneori cazul în timpul ultimilor ani în Siria, în Mediterana de Est, în Libia, în Caucaz sau în termeni de interoperabilitate a sistemelor de armament, ceea ce este absolut critic în cadrul NATO”. Fără să pronunțe numele, aluzia a fost cât se poate de clară – Macron a țintit Turcia în declarația sa, susțin analiștii politici.

Macron laudă investițiile militare ale Franței

De asemenea, preşedintele francez a făcut apel la „responsabilitatea aliaţilor” în eforturile lor de apărare, fie în materie de buget sau în teren, în special în lupta împotriva terorismului.

„Nu este momentul risipirii eforturilor, ci al responsabilităţii fiecăruia şi al cooperării tuturor.  Franţa a atins, în 2020, obiectivul de cheltuieli militare de 2% din PIB fixat de NATO și asta în pofida pandemiei Covid-19”, a subliniat Emmanuel Macron, reamintind că ţara sa se află în prima linie în lupta împotriva terorismului în Sahel.

Încă o dată, liderul de la Elysée a pledat pentru o mai mare suveranitate europeană în materie de apărare, în contextul în care unii se tem ca aceasta să nu se realizeze în detrimentul NATO: „Ştiu că unii văd în continuare lucrurile în termeni de competiţie, de joc cu sumă nulă. Eu cred că logica asta este depăşită şi eforturile pe care le fac europenii se adaugă eforturilor aliaţilor noştri americani”.

Stoltenberg, despre ce oportunitate oferă viitorul summit NATO

Jens Stoltenberg a dezvăluit că viitorul summit reprezintă o „oportunitate unică pentru a întări alianţa între Europa şi America de Nord”. Venirea democratului Joe Biden la Casa Albă oferă, din acest punct de vedere, noi perspective după marea rezervă, chiar ostilitate, a predecesorului Donald Trump.

Vom întări unitatea şi solidaritatea noastră, ceea ce înseamnă să ne consultăm mai mult în cadrul NATO asupra a tot ce afectează securitatea noastră, să ne reafirmăm valorile fundamentale şi să întărim angajamentul nostru în materie de apărare colectivă, inclusiv printr-o creştere a investiţiilor”, a spus Jens Stoltenberg.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și