Președintele Greciei face o ultimă încercare de a coaliza forțele politice

Publicat: 12 05. 2012, 20:38
Actualizat: 12 05. 2012, 20:38

Președintele Greciei, Karolos Papoulias, a făcut apel la liderii partidelor politice grecești pentru o întâlnire care să aibă loc duminică, într-un ultim efort de a forma o coaliție guvernamentală, pentru a evita noi alegeri anticipate, relatează AP, citată de NPR.

Sâmbătă, liderul socialist Evangelos Venizelos a renunțat la mandatul de a forma o coaliție, după trei runde de negocieri eșuate.

Papoulias se va întâlni mai întâi cu șefii celor trei partide care au câștigat alegerile de duminica trecută – conservatorii, extrema stângă Syriza și socialiștii de la PASOK. Apoi, președintele se va întâlni cu liderii celorlalte patru partide care au intrat în Parlament – naționaliștii de dreapta Grecii Independenți, comuniștii, extrema dreaptă Răsăritul de Aur și stânga moderată.

Teoretic, discuțiile pot fi prelungite până pe 17 mai, data la care parlamentul trebuie să-și înceapă lucrările. Dacă președintele nu reușește să ajungă la un acord de coaliție, Grecia va trebui să organizeze din nou alegeri luna următoare, pe 10 sau 17 iunie, iar haosul politic de la Atena se va prelungi, punând în pericol apartenența țării la zona Euro.

Furioși pe cei doi ani de măsuri de austeritate, impuse în schimbul ajutoarelor externe în valoare de 240 de miliarde de euro, grecii nu au mai votat cu cele două mari partide – socialiștii PASOK, conduși de Venizelos și conservatorii de la Noua Democrație, favorizând partide mai mici, mai de stânga sau mai de dreapta.

Creditorii Greciei sunt alarmați de situația politică de la Atena. Liderul Syriza, partid de extremă stânga care a reușit să iasă pe locul doi la alegerile de duminica trecută, are o platformă împotriva ajutoarelor externe și insistă ca noul guvern să anuleze măsurile de austeritate.

Liderii PASOK și ai conservatorilor îl consideră pe Tsipras, liderul Syriza, iresponsabil, pentru că politica sa ar duce Grecia în afara zonei Euro și în colaps. Poziția acestuia este însă, deocamdată, de neclintit.

Deși există speranța unei coaliții între PASOK, Noua Democrație și micul partid Stânga Democratică, cele trei partide susțin că nu este corect să elimine din joc Syriza, care a obținut sprijin popular puternic la alegeri. Pe de altă parte, nici Syriza nu poate guverna singur.