Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.
„Prim-ministrul român Victor Ponta, acuzat de plagiat în ceea ce privește teza sa de doctorat în drept, trebuie să demisioneze din funcție dacă aceste acuzații se dovedesc a fi fondate”, a declarat miercuri Daul, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX.
De asemenea, președintele grupului popular din PE afirmă că, în conformitate cu standardele europene și cu o jurisprudență deja limpede stabilită, prim-ministrul român nu poate să conducă un guvern al unui stat din UE dacă a comis într-adevăr o fraudă când a obținut titlul universitar pe care îl deține.
„În multe state europene acest principiu s-a aplicat cu succes în trecutul apropiat. Trebuie să se facă lumină cât mai curând în această problemă, deoarece nu este în joc numai credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea întregii Uniuni”, susține Daul.
Totodată, el arată că „România nu poate decât să piardă teren pe scena europeană dacă prim-ministrul insistă să rămână la putere în condițiile în care nu a respectat un cod de etică elementară”.
Președintele Grupului PPE a susținut cu fermitate în ultimii ani România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, se mai menționează în comunicat.
Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universității din București și de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.
Citește și SCANDALUL DE PLAGIAT AL LUI PONTA și politicienii „summa cum fraude”. Cum au plagiat, au fost prinși și au demisionat președintele Ungariei și ministrul Apărării din Germania
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susține că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.
El a declarat, săptămâna trecută, că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii.
Citește și Revista Nature: Acuzațiile de plagiat în cazul Mang sugerează că reforma cercetării este în pericol