Președintele Iranului susține că Israelul este „înfuriat” din cauza ofensivei diplomatice iraniene
Președintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri că Israelul este „contrariat și înfuriat” după ofensiva de diplomație a Teheranului în vederea deschiderii unor noi relații între Iran și Occident, relatează AFP.
Israelul este „cu siguranță contrariat și înfuriat deoarece vede că logica domină asupra loviturilor sale tranșante și deoarece mesajul de pace iranian obține numeroase reacții în lume”, a declarat Rohani după o reuniune ministerială, conform televiziunii de stat iraniene.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat înaintea Adunării generale a ONU că Israelul este pregătit că acționeze singur pentru a împiedica Teheranul să obțină arma nucleară.
„Nu ne așteptam la nimic altceva din partea regimului sionist”, a răspuns Rohani.
„Israelul nu va lăsa Iranul să obțină arme nucleare. Dacă Israelul este obligat să acționeze singur, va acționa singur”, a continuat Netanyahu, care a criticat puternic semnele de deschidere prezentate de noul președinte iranian.
„Astfel de cuvinte se nasc din disperare”, a declarat ulterior generalul Hassan Firouzabadi,, liderul armatei iraniene, calificându-l pe Netanyahu ca fiind „agresiv”, în declarațiile transmise de agenția Fars.
„Astăzi varianta militară este o opțiune veche și ruginită, așezat pe o masă șubredă”, a adăugat acesta.
Săptămâna trecută, iranienii au acceptat să reia negocierile cu privire la dosarul nuclear cu statele membre ale grupului 5+1 (cele 5 mari puteri și Germania) la jumătatea lunii octombrie la Geneva. Șefii diplomației americane și iraniene, John Kerry și Mohammad Javad Zard s-au întâlnit joia trecută la New York, iar vineri a avut loc o scurtă convorbire telefonică istorică între Barack Obama și Hassan Rohani. Reclamând ca declarațiile lui Rohani să fie urmate de acțiuni, Obama a ales totuși să „dea o șansă diplomației” și nu exclude ca Teheranul să își poată păstra capacitatea nucleară civilă.
Rohani a promis să se angajeze într-un dialog contructiv cu comunitatea internațională și să dea dovadă de mai multă transparență cu privire la activitățile nucleare iraniene.
Statele Unite și aliații lor, printre care Israelul, suspectează Iranul că vrea că obțină arma atomică sub acoperirea programului său civil. ceea ce Teheranul neagă.
Președintele Rohani a mai declarat că apreciază că „succesul negocierilor (de la Geneva, n.r.) vor opri eforturile multor extremiști, celor care vor să meargă chiar până la a căuta războiul”.
„Sper că negocierile vor fi încoronate de succes” a mai declarat el, în timp ce Iranul așteaptă aceste negocieri pentru a obține o relaxare a sancțiunilor internaționale care apasă asupra economiei sale.