Prima pagină » Știri externe » Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, despre cele 7 principii cheie ale noului curs economic: ”Fiecare persoană este făuritorul propriei fericiri și împreună creăm un viitor fericit pentru țara noastră”

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, despre cele 7 principii cheie ale noului curs economic: ”Fiecare persoană este făuritorul propriei fericiri și împreună creăm un viitor fericit pentru țara noastră”

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, despre cele 7 principii cheie ale noului curs economic: ”Fiecare persoană este făuritorul propriei fericiri și împreună creăm un viitor fericit pentru țara noastră”

Kazahstan, țară transcontinentală aflată în Asia Centrală, este cel mai mare stat fără ieșire la mare și a noua țară din lume după mărimea suprafeței ocupate. Teritoriul Kazahstanului a fost ocupat pentru prima dată de triburi nomade, acestea locuind în stepele din zonă. Triburile au fost cucerite, în secolul al XIII-lea, de către mongolii conduși de Ginghis Han.

În secolul al XIX-lea, kazahii au fost ocupați de Rusia, iar la 16 decembrie 1991 Kazahstanul era ultima republică din fostul spațiu sovietic care își proclama independența.

Kazahstanul este o țară foarte bogată în resurse naturale, chiar dacă acestea nu sunt încă exploatate la capacitatea maximă. Rezervele de uraniu din sol situează țara pe locul 3 în lume, dar există cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier și aur. Industria metalurgică, constructoare de mașini și alimentară sunt în continuă dezvoltare, Kazahstanul fiind și cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.

O economie versatilă, o distribuție echitabilă a bogăției și responsabilităților

În discursul său din acest an referitor la starea națiunii, președintele Kassym-Jomart Tokayev a pus accentul pe șapte principii considerate esențiale în ceea ce privește dezvoltarea economică a Kazahstanului, potrivit agenției de știri KAZINFORM.

  • distribuția echitabilă a bogăției și responsabilităților
  • rolul principal al antreprenoriatului privat prin sprijinirea și dezvoltarea IMM-urilor
  • eficacitatea prin concurență loială
  • versatilitatea economiei
  • dezvoltarea capitalului uman prin investiții în educația nou format
  • „ecologizarea” economiei prin protecția mediului
  • validitatea deciziilor guvernamentale.

”Este necesară modernizarea sferei care luptă împotriva infracțiunilor, urmând exemplul țărilor dezvoltate ale OECD (n.red. – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Avem nevoie de un model care să asigure protecția drepturilor cetățenilor și care să îndeplinească standarde internaționale înalte. Consider că este necesar să introducem în Kazahstan un model pe trei niveluri, cu o împărțire clară a puterilor. Legalitatea și corectitudinea trebuie asigurate în mod implicit”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev.

În același timp, se intenționează ca în următorii cinci ani să fie redus aparatul de stat și personalul sectorului cvasi-public cu 25%.

Pe de altă parte, digitalizarea – componentă esențială a progresului într-o eră tehnologizată și ”element de bază al tuturor reformelor” – devine o prioritate.

”Digitalizarea este numită elementul de bază al tuturor reformelor și un instrument cheie pentru realizarea competitivității naționale în cadrul Adresei. În același timp, reformele politice ar trebui să vizeze o implicare mai largă a cetățenilor în guvern. Scopul principal al reformelor este creșterea eficienței funcționării întregului stat”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Dezastrele naturale, conceptul de ”învățare continuă” și educația ecologică

Educația din Kazahstan este prioritară pentru viitorul mediu și lung, președintele Kassym-Jomart Tokayev subliniind necesitatea introducerii conceptului de învățare continuă.

”Trăim în epoca dezastrelor naturale și provocate de om”, precizează Kassym-Jomart Tokayev, iar Kazahstanul va restabili Ministerul Situațiilor de Urgență.

Totodată, va fi lansată Agenția pentru Planificare Strategică și Reforme, cu atât mai mult cu cât țara avea, în trecut, o instituție-analog a agenției, demonstrându-și eficacitatea.

”Este necesar un pachet de propuneri privind „creșterea verde” care să cuprindă educația ecologică pentru tinerii kazahstani, precum și dezvoltarea turistilor ecologici interni”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Un alt aspect foarte important este reprezentat de situația demografică, la nivel național, în Kazahstan și, potrivit informațiilor făcute publice, fiecare a șasea familie din țară nu poate avea copii. Pentru a contracara acest real pericol, numărul cotelor din cadrul programului de fertilizare extracorporală va crește de șapte ori.

Kassym-Jomart Tokayev: ”Oamenii noștri sunt capabili și gata să rezolve cele mai dificile probleme”

Economia Kazahstanului se află în continuă mișcare, adaptarea la realitatea modernă imediată fiind absolut necesară.

În curând, o nouă lege privind protecția animalelor va fi adoptată în Kazahstan, potrivit celor declarate de președintele Tokayev în discursul său. Dar nu numai atât.

”Astăzi am prezentat întregii societăți un plan de acțiuni ale statului într-o situație de criză. Succesul final al reformelor depinde de fiecare dintre noi. Toată lumea ar trebui să se schimbe, să se adapteze. Provocările acestor vremuri ne obligă să ne dezvoltăm constant, să ne îmbunătățim, să devenim mai puternici. Fiecare persoană este făuritorul propriei fericiri și împreună creăm un viitor fericit pentru țara noastră. Fiecare generație se confruntă cu o provocare diferită. Oamenii noștri sunt capabili și gata să rezolve cele mai dificile probleme”, a subliniat președintele Kazahstanului în discursul său.

Reforma în sectorul cvasipublic din Kazahstan va fi continuată, iar 150 miliarde de tenge (n.red. – unitatea monetară oficială a Kazahstanului) vor fi plătite lucrătorilor din domeniul sănătății în a doua jumătate a anului 2020, pentru a-i sprijini pe fondul crizei medicale și sociale cauzate de pandemia de coronavirus.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și