Prima pagină » Știri externe » Președintele Macedoniei: Nu putem găzdui mai mult de două mii de imigranți

Președintele Macedoniei: Nu putem găzdui mai mult de două mii de imigranți

Președintele Macedoniei: Nu putem găzdui mai mult de două mii de imigranți
Președintele Macedoniei, Gjorgje Ivanov, a anunțat că țara nu poate găzdui mai mult de 2.000 de imigranți, în condițiile în care UE a anunțat că va crea 100.000 de locuri pentru primirea refugiaților în regiunea balcanică, informează site-ul postului BFMTV.

„Capacitatea de găzduire a Macedoniei este de maximum 2.000 de refugiați și cu ajutorul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Crucii Roșii”, a declarat Gjorgje Ivanov în cadrul summitului de duminică de la Bruxelles, fiind citat luni de presa macedoneană.

Șefi de stat sau de guven din zece țări membre UE (Germania, Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Olanda, România și Slovenia) și trei state non-UE (Albania, Macedonia și Serbia) s-au întâlnit duminică la Bruxelles pentru a discuta măsuri pentru gestionarea crizei migrației cu care se confruntă continentul european.

Dintre cele 100.000 de locuri de găzduire, Grecia a acceptat să creeze, cu ajutorul UNHCR, 30.000 până la finalul anului în curs. Într-o a doua etapă, alte 20.000 de locuri vor fi create în locații subvenționate de UNHCR. Cele 50.000 de locuri restante vor fi create de-a lungul rutei în regiunea balcanică, sub coordonarea ONU.

Macedonia „nu poate fi decât o țară de tranzit, statul nu are capacitatea de a primi un număr mare de refugiați pe teritoriul său în cazul închiderii rutelor” frecventate de imigranți pentru a ajunge în Europa Occidentală, a precizat președintele macedonean.

„Suntem cooperați, atâta timp cât suntem țară de tranzit și nu țară în care imigranții să stea prea mult. Sperăm că frontierele nu vor fi închise”, a adăugat Gjorgje Ivanov, pronunțându-se în favoarea unui „schimb de informații” eficient între țara sa și Grecia pentru a gestiona cât mai bine criza imigranților.

Reprezentanții țărilor participante la summitul de duminică au convenit, printr-o declarație comună, asupra a 17 măsuri pentru „restaurarea ordinii la frontierele Uniunii Europene” și gestionarea fluxului „necontrolat” de imigranți, măsuri care au intrat în vigoare luni. Printre acestea, s-a hotărât și trimiterea a 400 de polițiști la frontiera Sloveniei.

Citește și