Prima pagină » Știri externe » Președintele din Peru, demis și arestat de Poliția Națională, după ce a încercat să dizolve Parlamentul. Conducerea a fost preluată de o femeie

Președintele din Peru, demis și arestat de Poliția Națională, după ce a încercat să dizolve Parlamentul. Conducerea a fost preluată de o femeie

Președintele din Peru, demis și arestat de Poliția Națională, după ce a încercat să dizolve Parlamentul. Conducerea a fost preluată de o femeie

Peru are, pentru prima dată, un președinte femeie, după ce fostul lider de stat Pedro Castillo a fost demis, la câteva ore după ce a încercat să dizolve Parlamentul. Dina Boluarte – anterior vicepreședinte – a depus jurământul, după o zi de foc în Lima.

La începutul zilei de miercuri, Castillo a spus că înlocuiește Congresul cu un „guvern de urgență excepțional”.

Dar parlamentarii au ignorat acest lucru și, într-o ședință de urgență, l-au pus sub acuzare. Apoi a fost reținut și acuzat de „incapacitate morală”.
Surse citate de presa locală spun că el se îndrepta către ambasada Mexicului din capitală atunci când a fost arestat.

Dina Boluarte, un avocat în vârstă de 60 de ani, a spus că va guverna până în iulie 2026, când s-ar fi încheiat președinția lui Castillo, scrie BBC.

Vorbind după depunerea jurământului, ea a cerut un armistițiu politic pentru a depăși criza care a cuprins țara.

„Ceea ce cer este un spațiu, un timp pentru a salva țara”, a spus ea.

Peste 100 de voturi pentru demiterea lui Castillo

Miercuri dimineața, președintele Pedro Castillo a susținut o declarație de presă la televiziunea națională în care a anunțat stare de urgență.

El a anunțat că va dizolva Congresul controlat de opoziție, mișcare șocantă atât în Peru – mai mulți miniștri au demisionat în semn de protest – cât și în străinătate.

Șeful Curții Constituționale l-a acuzat că a lansat o lovitură de stat, în timp ce SUA l-au „îndemnat cu fermitate” pe Castillo să-și anuleze decizia.

Poliția și forțele armate din Peru au lansat o declarație comună în care au spus că respectă ordinea constituțională.

Castillo a încercat să dizolve Congresul cu doar câteva ore înainte ca acesta să înceapă o nouă procedură de demitere împotriva sa – a treia de când a intrat în funcție în iulie 2021.

În discursul său televizat, el a spus: „Ca răspuns la cererile cetățenilor din toată țara, am decis să instituim un guvern excepțional care să vizeze restabilirea statului de drept și a democrației”.

El a spus că „un nou Congres cu puteri constitutive pentru a elabora o nouă constituție” va fi convocat „în cel mult nouă luni”.

Dar Congresul, care este controlat de partidele opuse lui Castillo, a convocat o sesiune de urgență și a organizat votul de demitere pe care fostul lider de stat încerca să-l prevină.

Rezultatul a fost copleșitor: 101 au votat pentru demiterea lui, doar șase împotrivă și 10 abțineri.

Pedro Castilla / Sursa foto: Profimedia

Pedro Castilla / Sursa foto: Profimedia

Pedro Castillo, acuzat de rebeliune

După demitere, Pedro Castillo a fost văzut în sediul poliției.

În fotografiile – care au fost distribuite de poliție pe Twitter, dar ulterior șterse – el a putut fi văzut stând, aparent relaxat și discutând cu alții. Apoi au fost difuzate imagini cu Castillo semnând acte în prezența procurorilor.

Ulterior a fost reținut și acuzat de rebeliune pentru că a încălcat ordinea constituțională.

Peru a trecut printr-o perioadă politică dificilă, cu mai mulți președinți înlăturați din funcție în ultimii ani. În 2020, a avut trei președinți în decurs de cinci zile.

Pedro Castillo, care este un fost profesor, a fost ales în iunie 2021 în cadrul unor alegeri în care și-a învins rivala de dreapta Keiko Fujimori.

El s-a luptat recent cu acuzațiile de corupție, despre care a spus că fac parte dintr-un complot pentru a-l înlătura.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și