Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, curtându-și baza politică islamistă. Declarațiile sunt făcute cu o zi înainte de centenarul republicii seculare a Turciei, relatează Reuters.
În contextul declarațiilor acide ale liderului turc, autoritățile israeliene anunță, prin vocea ministrului de Externe, că au decis rechemarea unor diplomați din Turcia, cât și reevaluarea relațiilor cu Ankara.
„Având în vedere declarațiile grave venite din Turcia, am ordonat întoarcerea reprezentanților diplomatici de acolo pentru a efectua o reevaluare a relațiilor dintre Israel și Turcia”, a declarat ministrul Eli Cohen.
Știrea inițială:
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, curtându-și baza politică islamistă. Declarațiile sunt făcute cu o zi înainte de centenarul republicii seculare a Turciei, relatează Reuters.
Recep Tayyip Erdoğan a făcut noi declarații controversate, după ce, cu o zi în urmă s-a adresat țărilor occidentale, acuzând o complicitate a acestora, în privința conflictului dintre Israel și Hamas. Anterior, președintele Erdoğan a declarat că administrația israeliană a comis un masacru brutal împotriva palestinienilor, folosind șocul, pe care l-a experimentat ca scuză.
„Israelul comite în mod deschis crime de război de 22 de zile, dar liderii occidentali nici măcar nu pot cere Israelului o încetare a focului, cu atât mai puțin să reacționeze la aceasta”, a spus Erdogan mulțimii din Istanbul, care flutura steaguri palestiniene, relatează Reuters.
„Vom spune lumii întregi că Israelul este un criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom declara Israelul criminal de război”, a spus șeful statului turc.
Într-un discurs de o oră, Erdogan și-a repetat afirmația că Hamas nu este o organizație teroristă, descriind Israelul ca fiind un ocupant.
Turcia a condamnat morțile civililor israelieni cauzate de atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis 1.400, dar Erdogan a numit săptămâna aceasta gruparea militantă palestiniană „luptători pentru libertate”.
El a criticat, de asemenea, sprijinul necondiționat al unor națiuni occidentale pentru Israel, atragând mustrări aspre din partea Italiei și a Israelului.
Spre deosebire de mulți aliați NATO, Uniunea Europeană și unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă. Statul turc îi găzduiește de mult timp membrii, susține o soluție cu două state și s-a oferit să joace un rol în negocierea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.
Analiștii politici au spus că Erdogan este dornic să-și întărească criticile față de bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza și să umbrească sărbătorile de duminică care marchează rădăcinile seculare ale Turciei.
Sinan Ulgen, un fost diplomat turc și director al Centrului pentru Studii Economice și de Politică Externă, un think-tank cu sediul la Istanbul, a declarat că agravarea crizei umanitare din Gaza și presiunea aliaților politici l-au determinat pe Erdogan să-și ascute retorica.
Turcia „își va proteja principiile și le va împărtăși comunității internaționale, dar trebuie să facă acest lucru cu o diplomație mai delicată dacă se așteaptă să joace un asemenea rol diplomatic”, a spus Sinan Ulgen.
Șefii partidelor naționaliste și islamiste aliate – care l-au ajutat pe Erdogan să obțină victoria în alegerile strânse din mai – au participat la mitingul de pe vechiul aeroport din Istanbul. Erdogan a criticat partidele de Opoziție pentru că nu l-au numit pe Netanyahu „terorist” și pentru că folosesc același termen cu referire la Hamas.
Erdogan ia invitat pe toți turcii să participe la miting unde a spus „numai steagul nostru și steagul Palestinei vor flutura”. Partidul său, AK, cu rădăcini islamiste, a prezis că vor veni peste un milion de oameni.
Aniversarea a 100 de ani a Turciei moderne este duminică, când titlurile ziarelor ar putea fi dominate de știrile despre mitingul de sâmbătă, mai degrabă decât de sărbătorile fondatorului republicii, Mustafa Kemal Ataturk, spun analiștii.
Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei, și partidul său AK au erodat sprijinul pentru idealurile occidentale ale lui Ataturk, care este venerat de majoritatea turcilor. În ultimii ani, portretele lui Erdogan au apărut alături de cele ale lui Ataturk pe clădiri guvernamentale și școli.
„Simbolismul este clar și toată lumea din Turcia este conștientă de asta – că mitingul pro-palestinian ar putea umbri sărbătorile pentru centenarul republicii laice”, a declarat Asli Aydintasbas, specialist la Brookings Institution din Washington.
Ea a spus că, deși comentariile lui Erdogan despre Hamas reflectă poziția de lungă durată a Ankarei, el și-a propus să profite de sentimentul anti-Israel pe plan intern și să „consolideze conservatorii suniți ai Turciei”.
Potrivit sursei citate, Guvernul a spus că actualul conflict Israel-Hamas nu va limita sărbătorile celei de-a 100-a aniversări, pentru care a organizat evenimente în toată țara.
Sursa foto: Captura Youtube
CITEȘTE ȘI:
Israel reacționează la afirmațiile președintelui turc Recep Erdoğan / „Hamas = ISIS”