Președintele sirian și-a reiterat angajamentul de a distruge arsenalul chimic
Președintele Bashar al-Assad a reiterat angajamentul regimului său de a distruge arsenalul chimic sirian și de a nu ridica obstacole în calea acestui proces, într-un interviu pentru pentru postul venezuelean Telesur, relatează AFP.
„Siria se angajează în general față de toate convențiile pe care le semnează. Ea a trimis recent inventarul (arsenalului său chimic) Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar în curând experți vor pleca în Siria pentru a veriffica situația acestor arme la fața locului”, a declarat al-Assad în acest interviu realizat la Damasc și difuzat integral joi de agenția Sana.
„Din partea Guvernului sirian nu există obstacole”, a spus el.
Marile puteri, reunite la New York, au avansat miercuri spre un acord asupra mai multor puncte cruciale ale unei rezoluții ONU care stabilește cadrul dezarmării chimice a Siriei.
Occidentalii și rușii au poziții opuse cu privire la o recurgere la Capitolul VII al Cartei ONU pentru a pune în aplicare programul de eliminare a armelor chimice anunțat pe 14 septembrie, la Geneva, de Moscova și Washington.
Acest acord a îndepărtat amenințarea unor atacuri militare împotriva regimului sirian, acuzat că se află la originea unui atac cu arma chimică comis pe 21 august lângă Damasc.
Al-Assad nu a îndepărtat, totuși, posibilitatea unei intervenții armate a Statelor Unite în țara sa.
„Posibilitatea ca Statele Unite să lanseze un atac împotriva Siriei este în continuare reală. Fie sub pretextul armelor chimice, fie pentru alte pretexte”, a dat el asigurări.
„Dacă aruncăm o privire spre războaiele precedente, spre politicile Statelor Unite, cel puțin începând din prima jumătate a anilor ’50 observăm că este vorba despre o politică care trece de la o agresiune la alta. Această politică nu s-a schimbat și nu văd acum un motiv special ca acest lucru să se schimbe”, a apreciat președintele sirian.
Președintele Statelor Unite Barack Obama a reclamat marți o rezoluție „fermă” a Consiliului de Securitate care să aibă „consecințe” asupra Siriei, de la tribuna ONU, unde țări occidentale și Rusia, aliatul de neclintit al Damascului, au poziții opuse față de un eventual recurs la forță.
„Statele Unite nu pot să recurgă la Consiliul de Securitate așa cum o făceau în anii ’90, există mai mult echilibru în cadrul acestuia” în prezent, a mai apreciat președintele sirian, referindu-se la prezența aliatului său rus.