Aceste intervenții americane „ne-ar fi ajutat cu siguranță dacă ar fi fost serioase și eficiente. Noi suntem cei care conducem lupta terestră împotriva Daesh (acronimul arab al SI), dar n-am constatat nicio schimbare, mai ales că Turcia oferă în continuare o susținere directă în aceste regiuni”, subliniază el.
„Nu poți să pui capăt terorismului prin atacuri aeriene. Forțe terestre care să cunoască geografia și să acționeze concomitent sunt indsprensabile”, declară președintele sirian. „Acesta este motivul pentru care nu au existat rezultate reale după două luni de campanii ale coaliției. Deci, nu este adevărat că atacurile coaliției ne ajută”, adaugă el.
Cele aproximativ 60 de țări care participă la coaliția internațională din Siria și Irak au apreciat miercuri, din contră, că această campanie aeriană începe „să dea rezultate”. Avansarea SI în Irak și în Siria este „pe cale să fie oprită”, au afirmat aceste state la finalul reuniunii ministeriale de la Bruxelles.
Bashar al-Assad confirmă, în plus, că Damascul consideră atacurile americane și ale aliaților americanilor „o încălcare a suveranității naționale” a Siriei. „Este vorba despre o intervenție ilegală, mai întâi pentru că nu a primit aprobarea Consiliului de Securitate (al ONU), iar apoi pentru că nu a ținut cont de suveranitatea unui stat – Siria”, declară el.
Întrebat despre îndepărtările de la putere și morțile brutale ale lui Saddam Hussein și Muammar Kadhafi, al-Assad răspunde „căpitanul nu se gândește la moarte și nici la viață, se gândește să-și salveze nava”. „Scopul său nu este să rămână președinte nici înainte, nici în timpul și nici după criză”, afirmă el.
„Dar orice s-ar întâmpla, noi, ceilalți sirieni, nu vom accepta niciodată ca țara noastră să devină o jucărie în mâna Occidentului. Acesta este un principiu fundamental pentru noi”, subliniază al-Assad.
Întrebat ce părere are în legătură cu faptul că Franța avea relații bune cu el în urmă cu câțiva ani, iar în prezent îl consideră „ca pe un paria”, Bashar al-Assad îi acuză pe liderii francezi că s-au supus unor influențe străine.
„Relațiile bune din perioada 2008-2011”, când Franța era condusă de Nicolas Sarkozy, „nu erau rezultatul unei inițiative franceze. Mai întâi americanii au însărcinat administrația franceză, la acea vreme, să exercite presiuni asupra Siriei pe tema Iranului. Apoi Qatarul a împins Franța să-și îmbunătățească relațiile cu Siria”, declară al-Assad.
„Astăzi lucrurile nu s-au schimbat. (Președintele François) Hollande, la fel ca Sarkozy, nu acționează din proprie inițiativă”, adaugă el.
Bashar al-Assad ironizează, în plus, nepopularitatea președintelui Hollande, pe care afirmă că „nici măcar nu-l cunoaște”. „Nu sunt nici inamicul personal și nici rivalul lui Hollande. Cred că mai degrabă că Daesh este rivalul său, având în vedere că nivelul popularităților lor sunt foarte apropiate”, declară al-Assad. În opinia sa, Executivul francez actual „acționează împotriva intereselor (poporului sirian) și celor ale poporului francez”.