Prima pagină » Știri externe » Președintele Siriei vorbește despre un război împotriva Israelului

Președintele Siriei vorbește despre un război împotriva Israelului

Președintele Siriei vorbește despre un război împotriva Israelului
Președintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că în Siria există o "presiune populară" pentru deschiderea frontului din Golan cu Israelul, adăugând că va candida la alegerile prezidențiale din 2014 "dacă poporul vrea acest lucru", într-un interviu acordat televiziunii Al-Manar, relatează AFP.

Președintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că în Siria există o „presiune populară” pentru deschiderea frontului din Golan cu Israelul, adăugând că va candida la alegerile prezidențiale din 2014 „dacă poporul vrea acest lucru”, într-un interviu acordat televiziunii Al-Manar, relatează AFP.

„Există o presiune populară clară pentru a deschide frontul rezistenței (împotriva Israelului) în Golan (…) Există mai mulți factori, (între care) agresiunile israeliene repetate”, a declarat el pentru televiziunea deținută de Hezbollah, făcând aluzie la raidurile israeliene asupra unor ținte militare din apropiere de Damasc în ultimele luni.

Platoul Golan a fost ocupat de Israel în 1967 și de la acea dată nu mai sunt violențe între cele două țări, care au rămas teoretic în stare de război. Incidente minore au avut loc în Golan de la începutul conflictului din Siria.

În timp ce trupele regimului duc o bătălie încrâncenată împotriva rebelilor, Assad denunță „un război mondial condus împotriva Siriei și a politicii de rezistență”, o aluzie la axa Siria-Iran-Hezbollah împotriva Israelului.

Dar, a adăugat el, „suntem foarte încrezători în victorie”.

Președintele sirian, căruia opoziția și occidentalii îi cer să renunțe la putere, a declarat că nu va ezita să se prezinte la alegerile prezidențiale din 2014, dacă poporul vrea acest lucru.

„Această problemă va fi decisă la momentul dorit (…) dacă simt că există o necesitate de a mă prezenta drept candidat și dacă simt că poporul vrea această candidatură, nu voi ezita să fac acest lucru”, a declarat el. „Dar dacă simt că poporul sirian nu vrea (…), nu voi candida”.

În ceea ce privește proiectul de conferință de pace supranumit Geneva 2, pe care rușii și americanii încearcă să îl organizeze în iunie, el a declarat că orice acord între regimul său și opoziție va fi supus unui „referendum”.

Opoziția și occidentalii „susțin că vor un Guvern de tranziție, în care președintele să nu aibă niciun rol”, a declarat el. Dar „prerogativele președintelui sunt fixate prin Constituție și președintele nu își poate abandona prerogativele”.

O schimbare „a Constituției presupune organizarea unui referendum popular (…) dacă ei vor să discutăm aceste lucruri, ele vor fi prezentate la conferință și, atunci când și dacă se va ajunge la un acord, îl vom supune referendumului”, a precizat Assad.

În ceea ce privește livrarea de către Rusia a unor rachete sol-aer sofisticate S-300, el a recunoscut că regimul său a primit un prim lot. „Acordurile trecute cu Rusia nu au legătură cu criza (…) Toate acordurile trecute cu Rusia vor fi onorate, iar o parte dintre ele au fost deja, recent (…) noi și rușii vom continua să onorăm aceste acorduri”.

În cursul serii, postul de televiziune Canal 10 al televiziunii israeliene, care citează surse din cadrul serviciilor israeliene, a precizat că, „în pofida afirmațiilor lui Assad, Moscova nu a început încă livrarea acestor rachete către forțele președintelui sirian”. Israelul nu a reacționat oficial la declarațiile lui Assad.

Șeful statului a recunoscut, de altfel, pentru prima dată că puternica mișcare șiită libaneză Hezbollah luptă alături de trupele sale în orașul Qousseir (centru-vest), în apropiere de frontiera libaneză.

El a precizat totuși că Hezbollah nu va participa la luptele pentru „apărarea statului sirian”, ci pentru a se proteja pe sine, rebelii fiind, în opinia lui, „în serviciul Israelului”, inamicul jurat al mișcării șiite.

„Hezbollahul este prezent în Siria deoarece bătălia care se dă este împotriva Israelului și a agenților săi din Liban și Siria. „Qousseir nu este important în sine, este importantă frontiera (deoarece) se încearcă înăbușirea rezistenței (Hezbollah)”.

Regimul sirian este acuzat că, pe la această frontieră, transferă arme Hezbollah.