Președintele Turciei a făcut anunțul: În ce condiții își dă demisia
„Dacă aceste acuzații vor fi dovedite, demnitatea națiunii turce îmi cere să demisionez”, a declarat Erdogan la Conferința ONU pe tema climei (COP21).
„Dar, dacă acuzațiile se vor dovedi neadevărate, atunci îl întreb pe președintele rus, domnul Vladimir Putin, dacă va rămâne în funcție”, a spus Erdogan.
Vladimir Putin a respins solicitările lui Recep Tayyip Erdogan privind organizarea unei întrevederi bilaterale cu ocazia reuniunii de la Paris.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că Turcia a doborât bombardierul rus pentru a proteja tranzacțiile ilegale cu petrol extras din zonele siriene și irakiene aflate sub controlul rețelei teroriste Stat Islamic. „Am primit recent informații suplimentare care confirmă că petrol extras din zone aflate sub controlul organizației teroriste Stat Islamic este transferat în Turcia la scară industrială”, a declarat Vladimir Putin. „Avem toate motivele să suspectăm că doborârea avionului rus a fost motivată de intenția securizării rutelor pentru tranzitul petrolului spre porturi turce”, a adăugat Putin.
Statele Unite și NATO au criticat dur intervenția rusă în Siria, inițiată pe 30 septembrie pentru ajutarea regimului de la Damasc. Turcia este unul dintre cei mai înverșunați adversari ai Administrației Bashar al-Assad, fiind suspectată că ajută insurgenții sirieni și chiar organizații teroriste care ocupă regiuni din Siria.
Relațiile dintre Turcia și Rusia au devenit tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara susține că avionul militar rus intrase câteva secunde în spațiul aerian turc. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spațiul aerian turc, iar președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea „consecințe grave”. Cei doi piloți ai avionului s-au catapultat, unul fiind împușcat mortal de insurgenți sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operațiune specială ruso-siriană.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.