Poroșenko se pregătește să trimită Parlamentului un proiect de lege despre care presa locală scrie că ar acorda statut temporar de autonomie „republicilor populare” proclamate de separatiști.
El speră că legea va contracara criticile din partea președintelui rus Vladimir Putin. Dar Poroșenko riscă să provoace nemulțumirea prooccidentalilor dacă este perceput ca deschizând calea unui nou „conflict înghețat” pe teritoriul ucrainean, similar celor din fostele republici sovietice precum R.Moldova și Georgia.
Proiectul, al cărui conținut a apărut luni în presa locală, va acorda statut de autonomie regiunilor separatiste pentru o perioadă de trei ani și le va permite să își „consolideze și aprofundeze” relațiile cu regiunile rusești învecinate.
Comentatorii susțin că acest ultim punct riscă să afecteze politica declarată a Kievului de integrare europeană.
Proiectul le-ar permite, de asemenea, rebelilor să își înființeze propria forță de poliție și să își organizeze propriile alegeri locale în noiembrie.
Acesta ar oferi, de asemenea, posibilitatea de a nu fi urmăriți „participanților la evenimentele” din est – o aparentă ofertă de amnistiere a combatanților separatiști. Dar Poroșenko a negat, luni, că va fi o amnistie pentru cei vinovați de infracțiuni grave.
În comentarii apărute pe site-ul președinției, Poroșenko se referă la ceea ce descrie drept un „program pentru înrădăcinarea păcii”, adăugând: „În această perioadă (de trei ani) vom putea implementa o descentralizare profundă care va necesita amendarea Constituției”.
Liderii separatiști nu au reacționat oficial, însă unul dintre ei, Andrei Purghin, a declarat pentru RIA Novosti că acest proiect de lege „va fi probabil un punct de discuție pentru viitoarele negocieri, dar nu mai mult decât atât”.