Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, semnalează intenția negocierilor cu Rusia /”Nu vrem să prelungim RĂZBOIUL”
Ucraina nu vrea prelungirea războiului cu Rusia, a afirmat vineri președintele Volodimir Zelenski, semnalând intenția de elaborare a unui nou plan de pace, deși, în același timp, a pledat pentru consolidarea apărării, cu scopul de a forța Kremlinul să accepte „o pace corectă”.
”Este foarte important să prezentăm un plan de oprire a războiului care să fie susținut de majoritatea țărilor din lume, lucrăm în acest sens pe plan diplomatic. Nu vrem să prelungim acest război, trebuie să ajungem la o pace corectă cât mai rapid posibil”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Agenției France-Presse și cotidianului Le Figaro, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o vineri cu președintele Sloveniei, Natasha Pirc Musar.
În același timp, Zelenski a insistat pentru consolidarea industriei militare din Ucraina.
”Rusia nu înțelege decât limbajul forței, îi respectă doar pe cei puternici. Sunt două lucruri paralele: să fim puternici pe câmpul de luptă și, în același timp, să dezvoltăm un plan clar și detaliat care va fi pregătit anul acesta”, a argumentat Zelenski.
La rândul său, președintele Sloveniei, Natasha Pirc Musar, a afirmat, la Kiev, că Ucraina și Rusia vor trebui să ajungă la negocieri.
”Mai devreme sau mai târziu, părțile beligerante vor trebui să se așeze la masa negocierilor. Din păcate, de fiecare dată este necesar să negociezi cu inamicul, cu agresorul, dacă vrei să obții pace. Rusia și Ucraina vor trebui să stea la aceeași masă. Summitul de pace din Elveția a fost un mic pas în această direcție”, a afirmat Natasha Pirc Musar, potrivit presei slovene.
Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a afirmat vineri, în cursul dezbaterii electorale cu președintele Joe Biden, că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție.
Doi consilieri ai lui Donald Trump i-au prezentat un plan care prevede oprirea războiului din Ucraina, dacă acesta va câștiga scrutinul prezidențial din noiembrie, proiectul conținând o clauză care prevede furnizarea de asistență militară Kievului doar dacă acceptă negocieri de pace cu Rusia.
Președintele Vladimir Putin a prezentat, recent, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Administrația Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.
Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina, a declarat de curând că, deși Rusia nu a fost invitată la reuniunea din Elveția, care a avut rolul ralierii susținerii pentru ”Formula de pace” propusă de Kiev, dialogul cu Moscova poate avea loc ulterior.
”Până la urmă, nu poți opri un război fără acordul ambelor părți”, a precizat el.
Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.
La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.
Citește și: