Președintele Vaclav Klaus, acuzat de înaltă trădare. Care este vina șefului statului ceh
Parlamentul ceh a votat asupra punerii președintelui Vaclav Klaus sub acuzația de înaltă trădare, Senatul votând trimiterea președintelui în fața Curții Constituționale, pentru a decide dacă acesta a încălcat Constituția prin acordarea unei amnistii de anul nou, relatează BBC News Online.
Treizeci și opt de senatori din totalul de 81 au votat pentru suspendarea președintelui, iar alți 30 au votat împotrivă. Senatul este singurul dotat cu această putere.
Decizia controversată a președintelui, al cărui al doilea mandat se încheie joi, a vizat anularea unor procese ce s-au extins mai mult de opt ani, provocând furie în rândul opiniei publice, ci nu eliberarea din închisori a aproximativ 7.000 de deținuți ce ispășeau sentințe de până la un an de închisoare sau anularea sentințelor cu suspendare. Aproximativ 12 cazuri importante de corupție au fost anulate, implicând milioane de dolari în devalizări, mită sau fraudă.
Între procesele anulate se numără și cele ale cunoscutului om de afaceri ceh Tomas Pitr, acuzat de evaziune fiscală, sau al fostului director al federației de fotbal, FrantiÅ¡ek Chvalovský, investigat pentru delapidare. În plus, senatorii îl acuză pe Klaus de nerespectare a Constituției prin refuzul de a ratifica tratatele Uniunii Europene sau refuzul de a numi judectori, în pofida faptului că tribunalele i-au cerut-o. Președintele eurosceptic a amânat ratificarea Tratatului de la Lisabona, pledând pentru excluderea voluntară a țării din UE.
În contextul în care Klaus își încheie mandatul joi, votul este mai degrabă simbolic, comentează BBC, care adaugă că nu este clar ce va însemna un verdict „vinovat” atunci când președintele nu se va mai afla în funcție. Cea mai importantă sancțiune pe care Klaus o riscă este pierderea pensiei de președinte.