Prima pagină » Știri externe » Președintele Xi Jinping a pus ochii pe averile miliardarilor chinezi

Președintele Xi Jinping a pus ochii pe averile miliardarilor chinezi

Președintele Xi Jinping a pus ochii pe averile miliardarilor chinezi

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut celor mai bogaţi oameni din țară să facă mai mult pentru „prosperitatea comună”. În context, el a promis o „ajustare” a veniturilor excesive, toate astea într-o ţară în care creşterea economică galopantă a adâncit inegalităţile în societate.

Nivelul de trai în China a crescut considerabil din anii 1970 încoace. Ţara este în prezent o piaţă uriaşă cu sute milioane de consumatori din clasa mijlocie, curtaţi de multinaţionalele străine.

Dar discrepanţele de avere sunt importante.

Record de miliardari în dolari

Dacă China deţine recordul în lume ca număr de miliardari în dolari, ţara nu a eradicat oficial decât anul trecut sărăcia absolută.

În cursul unei reuniuni consacrate economiei, preşedintele chinez a lansat un apel la o redistribuire „rezonabilă” a averilor de care să poată „profita toţi”, au relatat miercuri media de stat. În dorinţa realizării unei echităţi sociale, urmează să fie luate măsuri pentru „creşterea veniturilor categoriilor cu retribuţii mici” şi „ajustarea veniturilor excesive”, a subliniat Xi Jinping, potrivit unui rezumat al reuniunii.

Nu se precizează cum omul forte de la Beijing intenţionează să atingă acest obiectiv, dar directivele sale dau în general tonul priorităţilor ţării pentru lunile următoare.

De asemenea, reuniunea a încurajat mai multă „echitate” în materie de educaţie, într-un moment în care costurile prohibitive ale cursurilor private sunt din ce în ce mai criticate.

Ce strategie adoptă Beijingului

Luna trecută, Beijingul a strâns şurubul sectorului lucrativ educaţional, pe care vrea să-l facă necomercial. Volumul cursurilor cu plată va fi redus drastic. Măsura a deranjat mulţi părinţi chinezi, obsedaţi de reuşita copiilor lor şi obişnuiţi să-i înscrie la numeroase cursuri extraşcolare, adesea costisitoare.

Reformele economice lansate la sfârşitul anilor ‘70 au avut ca efect dezvoltarea unor mari averi. Fostul lider Deng Xiaoping a considerat „normal”, în 1984, ca unii să se îmbogăţească înaintea altora. Dacă regiunile de coastă, deschise comerţului internaţional, s-au modernizat rapid, cele din interiorul ţării au cunoscut o creştere mai lentă.

Pentru a rectifica tendinţa, autorităţile şi-au înmulţit în ultimii ani iniţiativele pentru a repera familiile nevoiaşe, distribuind subvenţii şi realizând mari lucrări de infrastructură.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și