Președinția belgiană a Consiliului UE vrea suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei/ Budapesta condamnă ”șantajul” țărilor care susțin războiul

Publicat: 03 06. 2024, 19:43

Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene a cerut, luni, avansarea procedurilor pentru sancționarea Ungariei prin suspendarea drepturilor de vot, iar Guvernul Viktor Orban denunță acțiunile țărilor care susțin continuarea războiului din Ucraina.

”Avem o Europă care avansează cu dificultate și, din nefericire, unele țări, una în mod special, au o atitudine specifică tranzacțiilor, prin blocaje și veto”, a afirmat Hadja Lahbib, ministrul de Externe al Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

”Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii, de a merge până la capăt cu Articolul 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea dreptului de veto”, a precizat Hadja Lahbib, potrivit site-ului Politico.eu.

Parlamentul European a declanșat în 2018 procedura de suspendare a drepturilor de vot ale Ungariei, dar aceasta nu a fost continuată. Următoarea etapă a procedurii de sancționare a unei țări din cauza încălcării valorilor centrale europene, denumită ”opțiunea nucleară”, ar consta în suspendarea drepturilor de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Ungaria urmează să preia la 1 iulie Președinția Consiliului UE, oferind Guvernului Viktor Orban posibilitatea de stabilire a agendei și priorităților în următoarele șase luni. Budapesta continuă obstrucționarea deciziilor Uniunii Europene privind avansarea asistenței militare pentru Ucraina și sancționarea Rusiei. De asemenea, Ungaria a semnalat că va bloca pe parcurs integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Budapesta condamnă ”presiunile” susținătorilor războiului din Ucraina

”Inițiativa este o nouă dovadă despre presiunile intense exercitate de susținătorii războiului. Ungaria este de partea păcii și nu va accepta niciun fel de șantaj”, a acuzat János Bóka, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Budapesta.

”Bruxellesul vrea suprimarea forțelor pro-pace, vor să elimine ultimul obstacol din calea războiului prin reducerea la tăcere sau excluderea Ungariei din procesul decizional”, a afirmat, la rândul său, Péter Szijjárto, ministrul ungar de Externe, potrivit site-ului Index.hu.

Foto: Profimedia

Citește și:

Grupul Hamas este favorabil acordului propus de Biden, dar cere garanții clare privind un ARMISTIȚIU durabil