Președinția irlandeză a UE sprijină realizarea acordului pentru aderarea României la Schengen
Ambasadorul Irlandei la București, Oliver Grogan, a declarat, marți, că președinția irlandeză a Consiliului Uniunii Europene și-a exprimat dorința de a oferi tot sprijinul pentru realizarea unui acord privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Ambasadorul Irlandei la București, Oliver Grogan, a prezentat, marți, prioritățile președinției irlandeze a Consiliului Uniunii Europene – asigurarea unui sistem financiar stabil, redresarea economiei și revenirea la creștere economică. El a menționat că Programul președinției irlandeze este „Pentru stabilitate, locuri de muncă și creștere economică”.
La eveniment au participat și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și Bogdan Mănoiu, consilier prezidențial în domeniul afacerilor europene.
„Știm că atât România, cât și Bulgaria au aspirații puternice pentru aderarea la Spațiul Schengen. Una dintre prioritățile importante ale președinției irlandeze va fi să răspundem acestor aspirații și să continuăm negocierile cu scopul de a ajunge la un acord în acest sens”, a subliniat diplomatul, adăugând că există discuții pentru a se reveni la această problemă în cadrul Consiliul de miniștri din luna martie.
Grogan a precizat că Irlanda nu este membru în sine al Spațiului Schengen, dar face tot posibilul pentru a facilita un acord între statele membre.
„Putem menține un culoar bun de comunicare la București pentru ca preocupările românești să fie bine înțelese atât la Dublin, cât și la Bruxelles”, a spus el.
În intervenția sa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de importanță deosebită pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană, în ansamblu, el adăugând că România a îndeplinit condițiile pentru aderarea la Schengen.
„România se bazează pe un sprijin activ al președinției irlandeze”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.
Pe de altă parte, ambasadorul irlandez a subliniat că „preocupările României cu privire la fondurile structurale și la agricultură au fost bine înțelese”.
„Agenda europeană este aceeași cu agenda internă a Irlandei: de a asigura un sistem financiar stabil, de a redresa economia și de a reveni la creștere economică și Irlanda dorește să folosească experiența dobândită pe parcursul celor șase luni de președinție”, a subliniat ambasadorul.
Potrivit afirmațiilor sale, Irlanda, care este o țară în curs de redresare, va depune eforturi pentru redresarea Europei.
„O sarcină importantă a președinției este de a realiza progrese către o uniune bancară care să redea încrederea în sectorul bancar al Europei”, a precizat Oliver Grogan.
El a mai arătat că printre prioritățile Irlandei se numără crearea de locuri de muncă și abordarea problematicii șomajului în rândul tinerilor.
Ambasadorul a adăugat că pe agenda președinției se află și adoptarea unor măsuri cu privire la crearea pieței unice digitale.
Ambasadorul irlandez a mai afirmat că o prioritate importantă a președinției irlandeze va fi punerea în aplicare a bugetului Uniunii pentru perioada 2014-2020.
Diplomatul s-a referit, de asemenea, la proiectele Ambasadei Irlandei cu privire la o serie de evenimente culturale ce vor fi organizate cu ocazia președinției irlandeze în București, innclusiv un festival extins cu ocazia St. Patrick-s Day, în luna martie.