Președinția rusă: Occidentalii încearcă să îl înlăture pe Vladimir Putin de la putere
„Dacă nu ar fi fost Crimeea” sau estul Ucrainei „ar fi găsit altceva”, a declarat Peskov pentru săptămânalul Argumenti i Fakti.
„Ei încearcă să îl izoleze pe Vladimir Putin pe scena politică internațională, să asfixieze economia rusă, și toate acestea pentru a-l înlătura pe Putin” de la putere, a explicat el.
„Sunt convins că Occidentul nu ne va lăsa în pace”, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că „izolarea Rusiei ar fi o greșeală”.
Președintele american, Barack Obama, a afirmat marți, în discursul său despre Starea Națiunii susținut în fața Congresului SUA, că „Statele Unite sunt puternice și unite cu aliații săi, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este distrusă” datorită sancțiunilor occidentale.
„Statele Unite au luat-o pe drumul confruntării (…) și vor să domine lumea”, a reacționat la rândul său ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă.
Conform purtătorului de cuvânt al lui Putin, economia rusă este sub control „în pofida sancțiunilor ilegale” adoptate de țările occidentale care, cuplate cu scăderea prețului petrolului, au condus la devalorizarea rublei.
„Voi repeta ceea ce a spus deja Vladimir Putin: totul este sub control, știm ce facem, cum facem și avem tot ce ne trebuie pentru a face acest lucru”, a insistat Peskov.
Întrebat despre conflictul din estul Ucrainei, unde luptele s-au reluat de o săptămână, Peskov a explicat că Rusia nu are mijloacele de a-l rezolva.
„Tot ce poate face Rusia a făcut deja”, a declarat el, evocând convoaiele cu ajutoare umanitare sau livrările de cărbune și electricitate în sud-estul Ucrainei.
„Este un conflict național care nu se va termina decât prin dialog. Și numai Guvernul ucrainean poate face acest lucru”, a precizat el, declarându-se sigur că Ucraina va continua să aibă legături economice cu Rusia.
„Germania, Franța, Rusia și OSCE vor fi garanții unui acord” între rebeli și Guvernul ucrainean, a mai declarat Peskov, exprimându-și speranța că noi întrevederi între liderii acestor țări și Ucraina vor putea avea loc.
Dar această criză a „dezvăluit adevărata față a diplomației internaționale”, a adăugat Peskov, citând-o pe Angela Merkel, cancelarul german.
Merkel a afirmat săptămâna trecută că Vladimir Putin este indezirabil la următorul summit G7, care se va desfășura la 7 și 8 iunie în Germania, pentru că nu împărtășește „valori comune” cu liderii prezenți.
„E bine, Vladimir Putin nu așteaptă invitație”, a reacționat Peskov.
El a recunoscut că Rusia, în pofida „euforiei patriotice” care a urmat anexării peninsulei Crimeea, traversează o fază de turbulențe din cauza „confruntării cu Occidentul”. „O confruntare politică, ideologică, mediatică și diplomatică dar, din fericire, nu militară”, a conchis el.