Președinția UE: Discuția privind aderarea României la Schengen a fost amânată, Bucureștiul a cerut timp
Discuția privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare după ce Bucureștiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Președinției UE.
„Chestiunea aderării României și Bulgariei la Schengen, plasată inițial pe agenda COREPER II (reprezentanții permanenți ai statelor membre la Bruxelles – n.r.) de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, deoarece România a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre”, a precizat Vykintas Pugaciauskas, purtător de cuvânt al Președinției lituaniene a UE.
„România a cerut acest lucru, iar noi (Președinția lituaniană) am spus «da», întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil”, a mai spus Pugaciauskas, adăugând însă că depinde de București, în cele din urmă, să convingă statele membre să dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.
Aderarea României și Bulgariei figurează pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie.
Dacă nu vor fi însă semnale că este posibilă o decizie favorabilă, chestiunea aderării va fi scoasă de pe agenda JAI.
Ambasada Olandei la București a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aștepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.
„Guvernul olandez va aștepta raportul MCV pentru a-și stabili poziția, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce privește aderarea României la Schengen”, se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la București.
Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia „măsuri ireversibile și de durată în vederea introducerii și implementării reformelor în justiție și a luptei împotriva corupției, așa cum s-a stabilit între România și Uniunea Europeană”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray, Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”.
Inițial, Comisia Europeană anunțase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.
În condițiile în care Olanda așteaptă raportul MCV, care va fi publicat ulterior Consiliului JAI, este puțin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.