Prima pagină » Știri externe » Presiuni pentru anularea candidaturii lui Trump. Republicanii nu-l mai vor

Presiuni pentru anularea candidaturii lui Trump. Republicanii nu-l mai vor

Presiuni pentru anularea candidaturii lui Trump. Republicanii nu-l mai vor
Mai multe pe gandul.info

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, 19% dintre alegătorii înregistrați în Partidul Republican vor ca Donald Trump să se retragă din cursa prezidențială, iar alți 10% se gândesc la această posibilitate.

Fostul congresman republican Joe Scarborough a argumentat, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, că liderii Partidului Republican trebuie să găsească o modalitate de scoatere a lui Donald Trump din cursa prezidențială.

Echipa de campanie democrată a creat un site online în care politicieni republicani și independenți pot anunța susținerea pentru Hillary Clinton. Până acum, 50 de politicieni republicani au anunțat susținere pentru Hillary Clinton, inclusiv directorul Hewlett Packard, Meg Whitman, și fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg. Alți politicieni republicani au semnalat că nu îl vor susține pe Trump, dar nu vor vota nici cu Clinton.

Partidul Republican are, teoretic, posibilitatea organizării unei noi convenții în care electorii pot desemna un nou candidat la funcția de președinte al Statelor Unite.

Donald Trump a generat marți o nouă controversă, părând să le recomande susținătorilor accesului la arme de foc să recurgă la violență împotriva adversarei sale democrate, Hillary Clinton.

„Hillary vrea practic să abroge Al II-lea Amendament al Constituției SUA. Dacă va ajunge în poziția de a desemna judecătorii (instanței supreme – n.red), nu va mai rămâne nimic de făcut. Deși susținătorilor celui de-Al II-lea Amendament poate le va rămâne ceva, nu știu”, a declarat Donald Trump, conform postului CNN. „Dar vă spun ceva – ziua în care Hillary va ajunge să își numească propriii judecători va fi oribilă”, a adăugat Trump.

Al II-lea Amendament al Constituției Statelor Unite garantează dreptul cetățenilor americani de a avea arme de foc. În contextul numeroaselor atacuri armate, Administrația Barack Obama a pledat pentru limitarea accesului la arme de foc, o idee susținută și de Hillary Clinton, candidatul democrat la funcția de președinte.

Declarația controversată a lui Donald Trump a generat temeri, analiștii neștiind dacă este o formă de instigare la un act de violență contra lui Hillary Clinton ori o referire la intensificarea activităților politice. Robby Mook, managerul de campanie electorală al lui Hillary Clinton, a reacționat: „Este foarte simplu – ceea ce afirmă Trump este periculos. Un om care vrea să devină președinte al SUA nu ar trebui să facă niciun fel de sugestie privind recurgerea la acte de violență”.

Dar Jason Miller, consilier pentru comunicare al echipei lui Donald Trump, a explicat că este vorba de folosirea influenței politice a susținătorilor menținerii celui de-Al II-lea Amendament. „Se numește putere de solidarizare – susținătorii celui de-Al II-lea Amendament au un spirit uimitor și sunt extrem de uniți, ceea ce le conferă o putere politică enormă. Anul acesta, vor vota în număr-record, dar nu cu Hillary Clinton, ci cu Donald Trump”, a spus el.

La rândul său, Mike Pence, candidatul republican la funcția de vicepreședinte al SUA, a ținut să tempereze afirmațiile colegului său. „Cred că Donald Trump este foarte clar. Hillary Clinton s-a exprimat foarte clar că vrea modificarea dreptului cetățenilor ce respectă legile de a deține arme de foc. Și cred că Donald Trump spune clar că oamenii care se bucură de acest drept, cei care cred că deținerea armelor de foc de către cetățenii responsabili contribuie la menținerea siguranței în comunități trebuie să fie implicați în procesul politic”, a explicat Mike Pence, conform NBC News.

Întrebat de jurnaliști dacă afirmația lui Donald Trump ar conține vreo sugestie în sensul recurgerii la violență contra lui Hillary Clinton, Pence a precizat: „Sigur că nu. Donald Trump îndeamnă oamenii să acționeze în conformitate cu propriile convingeri cu ocazia alegerilor”.

Donald Trump s-a expus unor critici dure din cauza polemicilor cu familia unui militar musulman decedat în Irak. În plus, de-a lungul campaniei, Trump a formulat o serie de propuneri controversate, precum interzicerea venirii imigranților musulmani în Statele Unite, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul și reconfigurarea relațiilor cu NATO, Japonia și Coreea de Sud.