Prețul gazului CREȘTE la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, după ce livrările de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina au încetat

Publicat: 03 01. 2025, 10:48

Prețul gazului a crescut la cel mai ridicat nivel din mai bine de un an, după ce livrările de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina au încetat.

Prețurile de referință au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului pe termen lung cu tranzit de lungă durată între Rusia și Ucraina, iar nivelurile de stocare de gaz din Europa scad deja în cel mai rapid ritm de după 2021, conform The Guardian.

Livrările de gaze rusești prin Ucraina s-au oprit în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.

Gazul rusesc tranzita Ucraina în principal printr-o conductă construită de sovietici care începea la Sudzha, un oraș din regiunea Kursk din Rusia, aflat acum sub controlul forțelor ucrainene, și se termina lângă Ujhorod, la granița Ucrainei cu Slovacia.

Traderii se așteptau la întreruperea aprovizionării cu gaz rusesc, fără a exista o alternativă, și monitorizau îndeaproape dacă situația va conduce la retrageri mai rapide din instalațiile de stocare.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a declanșat cel mai mare conflict din Europa de la al doilea război mondial încoace, ceea ce a dus la creșterea prețului angro al gazelor și la majorarea facturilor la energie.

Ucraina: Întreruperea tranzitului de gaze, „una dintre cele mai mari înfrângeri suferite de Moscova”

Într-o postare pe social media, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris încetarea acordului de tranzit drept „una dintre cele mai mari înfrângeri suferite de Moscova”.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a calificat întreruperea rutei de tranzit drept „istorică”. Acesta a declarat că va forța țările din Europa să găsească alternative la aprovizionarea cu gaz rusesc.

Cu toate acestea, încetarea furnizării de gaze a dus imediat la întreruperi în furnizarea de electricitate pentru sute de mii de persoane din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, care a făcut lobby împotriva deciziei de a pune capăt tranzitului de gaze prin Ucraina, a declarat că aceasta ar avea „un impact drastic asupra noastră, a tuturor din Uniunea Europeană, dar nu și asupra Federației Ruse”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: