Prețurile petrolului au scăzut luni, pe fondul unui dolar american mai puternic, informează Reuters, care citează date de pe piețele bursiere.
Creșterea dolarului vine în contextul în care, săptămâna aceasta, Rezerva Federală a SUA urmează să anunțe date-cheie privitoare la economia americană.
Prețul contractelor de tip futures pentru țițeiul Brent a scăzut cu 28 de cenți, sau 0,4%, până la 76,23 dolari pe baril luni, aceasta după ce, vineri, a înregistrat cel mai ridicat nivel din 14 octombrie.
Țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 27 de cenți, sau 0,4%, la 73,69 dolari per baril, după ce a închis vineri la cel mai mare nivel din 11 octombrie.
Petrolul a înregistrat creșteri de preț în ultimele cinci ședințe de tranzacționare, în speranța unei creșteri a cererii ca urmare a vremii mai reci din emisfera nordică și a mai multor stimulente fiscale din partea Chinei pentru a-și revitaliza economia slăbită de crizele din ultima perioadă.
Saudi Aramco, cel mai mare exportator de petrol din lume, a majorat luni prețurile țițeiului pentru cumpărătorii asiatici, pentru prima dată în ultimele trei luni, notează sursa citată.
Există unele preocupări cu privire la livrările de petrol din Iran și Rusia, deoarece ambele țări ar putea fi afectate de sancțiuni și mai aspre decât cele actuale.
Administrația Biden intenționează să impună noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, țintind veniturile obținute de Moscova din vânzarea de petrol, au declarat două surse pentru Reuters.
Goldman Sachs se așteaptă ca producția și exporturile Iranului să scadă până în al doilea trimestru, ca urmare a schimbărilor de politică așteptate și a sancțiunilor mai stricte din partea Administrației Trump.
Producția iraniană ar putea scădea cu 300.000 de barili pe zi ajungând la 3,25 milioane de barili pe zi până în al doilea trimestru, spun experții.
Totuși, piața mondială a petrolului este momentan influențată de un excedent de producție în acest an, deoarece analiștii estimează că o creștere a livrărilor din afara OPEC va compensa în mare măsură creșterea cererii. De asemenea, există posibilitatea ca producția SUA să crească sub conducerea lui Trump, mai arată Reuters.
Sursa foto: Shutterstock