Prima ciocnire diplomatică a lui Emmanuel Macron. Patru țări din UE se declară „INSULTATE” de declarațiile noului președinte al Franței
Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri, cu ocazia reuniunii Consiliului European, cu liderii din Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia, pe fondul disensiunilor referitoare la angajații detașați, la gestionarea imigrației și la respectarea principiilor statului de drept.
Emmanuel Macron a denunțat în mai multe rânduri „dumpingul social”, criticând țările central și est-europene pentru presupusa concurență neloială pe piața muncii. Liderul de la Paris a cerut aplicarea Directivei UE privind angajații detașați, care prevede garanții privind condiții de lucru și salarii la nivelul spațiului Uniunii Europene.
Însă Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia susțin că, din cauza decalajelor economice și sociale, au dreptul să concureze cu țările vestice prin salarii mai mici, așa cum națiunile occidentale mai dezvoltate concurează cu produse de calitate superioară și cu tehnologii avansate.
Replicile statelor estice după ce Emmanuel Macron le-a avertizat că UE nu este „supermarket”
Într-un interviu acordat cu ocazia summitului UE, Emmanuel Macron a îndemnat țările estice să respecte valorile democratice, avertizând-le că UE nu este „supermarket”. Întrebat despre situația statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendințe autoritariste, liderul de la Paris a afirmat: „Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferențelor de percepție și a recentelor evoluții diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu știe cât ne datorează». Pentru generația lui, Europa Occidentală a trădat, permițând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică față de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Țările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecințele politice. Și nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privința principiilor europene, în privința solidarității și valorilor democratice”.
În replică, premierul Ungariei, Viktor Orban, a sugerat, potrivit Reuters, că Emmanuel Macron a făcut această declarație pentru că este un politician relativ tânăr. Liderul francez are 39 de ani.
La rândul său, premierul Poloniei, Beata Szydlo, a spus: „Polonia este deschisă cooperării cu Franța. Dar acest lucru depinde de președintele Emmanuel Macron; fie vrea să își etaleze în presă antipatia față de țări din Europa centrală, fie vrea să vorbim factual”.
După întâlnirea de vineri, Emmanuel Macron și liderii statelor Vișegrad au stabilit să formeze un grup de experți pentru atenuarea disensiunilor pe tema angajaților detașați. „Întrevederea a fost foarte substanțială, ceea ce a permis inițierea unui dialog cu intenția de a ne înțelege, fără a nega divergențele care există, care s-au manifestat și continuă să se manifeste”, a comunicat Palatul Elysée.
„Am discutat despre funcționarea pieței interne și despre necesitatea, pentru toată lumea, de a menține și a depune eforturi suplimentarea pentru creșterea convergenței economiilor noastre. Toate țările Grupului Vișegrad sunt de acord că Uniunea Europeană nu se rezumă la un supermarket și suntem conștienți de problemele sociale care ar putea exista în Europa”, a declarat un diplomat al organizației.
„I-am arătat lui Emmanuel Macron cât de mici sunt salariile în Cehia comparativ cu Franța și că firmele franceze pot face mai mult pentru creșterea salariilor”, a spus premierul ceh, Bohuslav Sobotka.
Polonia a menținut poziția virulentă față de Emmanuel Macron
Dacă Cehia și Slovacia au părut să fie deschise la preocupările Franței, premierul Poloniei a reiterat, în spatele ușilor închise, afirmațiile acide. Beata Szydlo „a fost foarte clară: dialogul între Franța și Europa Centrală trebuie să fie mai clar, fără stereotipuri și formulări care pot fi considerate degradante sau interpretate, uneori, ca insulte”, a rezumat un diplomat de la Bruxelles citat de cotidianul Le Monde.