Anunțul făcut nu a explicat cum va fi afectată contribuția Statelor Unite în cadrul organizației.
Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a afirmat că „ineficiența și cheltuielile exagerate ale alianței sunt binecunoscute”.
„Nu vom mai lăsa generozitatea poporului american să fie abuzată și necontrolată. Cât timp suntem mulțumiți de negocierile bugetului pentru anul acesta, fiți siguri că vom continua să aplicăm metode care să intensificie eficiența ONU, în timp ce ne vom apăra propriile interese „, a declarat Nikki Haley.
Președintele SUA, Donald Trump, a reiterat vineri amenințarea că va reduce asistența acordată țărilor care au votat la Adunarea Generală ONU împotriva deciziei sale privind statutul Ierusalimului, dar reprezentanți ai țărilor arabe au declarat că nu se tem, explicând că nu primesc ajutor gratuit.
Donald Trump a amenințat inițial miercuri că va dispune reducerea asistenței financiare în cazul statelor care votează în Adunarea Generală ONU împotriva inițiativei sale de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste țări „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, și apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă”, a declarat Donald Trump.
După ce Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluție care condamnă decizia președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului, Donald Trump a reiterat vineri avertismentul, într-un mesaj postat pe Twitter: „După ce am cheltuit prostește 7.000 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, a venit vremea să reîncepem construirea țării noastre!”
Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluție care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă țări, inclusiv Statele Unite și Israelul, au votat împotrivă. Zeci de țări, inclusiv România, s-au abținut de la vot. „Statele Unite își vor aduce aminte de această zi, în care au fost izolate pentru a fi atacate în Adunarea Generală ONU doar pentru exercitarea dreptului de națiune suverană”, a declarat, cu ocazia votului, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.
Egiptul și Iordania, principalii beneficiari ai fondurilor acordate de Statele Unite ale Americii, au semnalat că nu se tem de amenințările lui Donald Trump.
„Americanii știu mai bine decât oricine altcineva că stabilitatea Iordaniei este esențială pentru interesele americane în regiune. Ne așteptăm ca Administrația americană să nu se atingă de asistența financiară, dar, dacă va face acest lucru, problemele economice ale Iordaniei se vor accentua”, a declarat, sub protecția anonimatului, un membru al Guvernului de la Amman, citat de Reuters. Iordania primește anual 1,2 miliarde de dolari din partea Washingtonului.
Fostul premier iordanian Taher al-Masri a argumentat că Iordania este unul dintre aliații Statelor Unite într-o regiune instabilă. „Trump nu ne oferă ajutoare caritabile. Iordania are un rol în menținerea stabilității regionale, iar noi continuăm acest rol”, a explicat el.