O imagine controversată a fost publicată vineri, 2 august 2024, de către CIA, cu unul dintre cei cinci bărbați acuzați de guvernul SUA de complot și plănuirea atacurilor teroriste de la New York City, desfășurate pe 11 septembrie 2001.
Acesta a rămas în arest, fără o condamnare penală. Bărbatul este foarte slăbit, tuns la chelie, cu barbă nerasă, gol și cu mâinile încătușate.
Bărbatul care se uită la camera foto este Ammar al-Baluchi, unul dintre cei cinci bărbați din Guantánamo Bay acuzați de guvernul SUA că au pus la cale atacurile din 11 septembrie. Miercuri, Pentagonul a anunțat că trei dintre cei cinci bărbați, dar nu Baluchi, au acceptat să pledeze vinovați de toate acuzațiile, evitând posibile condamnări la moarte.
Baluchi a fost arestat în Karachi, Pakistan, în aprilie 2003. Din 2006, este reținut la Guantánamo, deși nu a fost condamnat. Fotografia publicată de CIA și distribuită de publicația The Guardian de către avocații lui Baluchi, a fost făcută la începutul anului 2004, când acesta avea 26 de ani.
La acel moment, el era reținut într-o închisoare secretă a CIA din Bucureşti, cunoscută și sub numele de Detention Site Black. În fotografie, Baluchi, a cărui poveste a stat la baza unui personaj din filmul„ Zero Dark Thirty”, este probabil pregătit pentru a fi transportat către un alt loc de detenție, scrie The Guardian.
Între 2002 și 2008, cel puțin 119 bărbați musulmani au fost arestați, închiși și interogați în aceste închisori secrete CIA din întreaga lume. 39 dintre ei au fost supuși la tortură prin simularea înecului, obligația de a asculta muzică considerată interzisă în islam, sperieturi și umilire sexuală.
Administrația Bush a etichetat eufemistic metodele de tortură ca„tehnici de interogare îmbunătățite”. În 2014, guvernul SUA a recunoscut că aceste practici constituie tortură, când Barack Obama a declarat: „Am torturat câțiva oameni”.
Nimeni de la CIA nu a fost vreodată tras la răspundere pentru tortură. CIA a făcut aproximativ 14.000 de fotografii ale deținuților aflați în custodia lor. Însăși existența acestor fotografii a fost ascunsă publicului până în 2015.