Prima înregistrare cu elevele răpite acum doi ani în Nigeria de Boko Haram
În clip, care ar fi fost înregistrat în decembrie și trimis ulterior guvernului nigerian, apar 15 fete îmbrăcate în veșminte negre care se prezintă ca fiind eleve răpite de la școala din Chibok. Unele dintre ele au fost recunoscute de părinți.
Este prima înregistrare cu elevele de când au fost răpite pe 14 aprilie 2014, din orașul Chibok. La scurt timp de la răpire, gruparea teroristă a publicat o înregistrare video și a solicitat un schimb de prizonieri. Liderul grupării, Abubakar Shekau, a declarat că fetele au fost convertite la islam și a amenințat că vor fi obligate să se căsătorească cu luptătorii sau vor fi vândute pe piața de trafic de persoane.
Cu toate acestea, 57 de eleve au reușit să scape, dar 219 sunt în continuare date dispărute.
Clipul care ar fi fost filmat pe 25 decembrie 2015 și difuzat joi de CNN le prezintă pe cele 15 fete care roagă guvernul nigerian să coopereze cu militanții teroriști pentru a fi eliberate. Ele spun că au fost tratate bine, dar că doresc să se întoarcă la famiile lor.
Două mame, Rifkatu Ayuba și Mary Ishaya, susțin că și-au recunoscut fetele în înregistrarea video, în timp ce o a treia mamă, Yana Galang, a identificat cinci din fetele date dispărute, potrivit Reuters.
„Fără îndoială sunt fetele noastre … tot ce vrem este ca guvrenul să ne aducă fetele acasă”, a declarat Yana Galang.
Sute de părinți urmează să participe la un marș în capitala Abuja pentru a solicita guvernului să-și intensifice eforturile de a le găsi pe fetele răpite.
Răpirea celor 276 de eleve a atras critici din partea comunității internaționale, prin campania „Aduceți-ne fetele înapoi acasă” (Bring Back Our Girls), în care s-a implicat chiar și Michelle Obama, Prima Doamnă a Statelor Unite.
Potrivit organizației Amnesty International, circa 2.000 de copii au fost răpiți de Boko Haram din 2014.
Un raport al UNICEF publicat miercuri avertizează că Boko Haram, care operează preponderent în nordul Nigeriei, folosește din ce în ce mai mulți copii-kamikaze pentru a comite atacuri.
Față de cele patru atacuri sinucigașe comise de copii în 2014, în cursul anului 2015 și inclusiv în ianuarie 2016 s-au înregistrat 44 de astfel de atentate, ceea ce înseamnă o creștere de 11%, avertizează UNICEF.
Fetele, care sunt drogate, de regulă, comit trei sferturi din aceste atacuri sinucigașe plănuite de gruparea teroristă, iar băieții răpiți sau recrutați de Boko Haram sunt obligați să-și atace propriile familii pentru a-și demonstra loialitatea față de grupare.