Prima mare concesie a UE pentru Marea Britanie. Cât va dura perioada de tranziție după BREXIT
În urma prevederilor adoptate de către Consiliul European la 15 decembrie, Comisia Europeană a trimis recomandările Consiliului, pentru a începe discuțiile privind următoarea fază a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Noutatea este reprezentată de indicarea unei perioade clare de tranziție post-Brexit, menită să atenueze ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019, și să ofere claritate și siguranță companiilor și cetățenilor.
„Perioada de tranziție trebuie să fie definită clar și limitată în timp. Comisia recomandă ca aceasta să se încheie până la 31 decembrie 2020”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Comisia Europeană apreciază că „nu ar trebui să aibă loc decizii preferențiale: Marea Britanie va continua să participe la Uniunea Vamală și la Piața Unică”. În plus, acquis-ul comunitar ar trebui să se aplice pe deplin în cadrul Marii Britanii, ca și cum ar fi un stat membru.
O altă directivă pe care CE vrea să o implementeze în acordul cu britanicii este că „se vor aplica toate instrumentele și structurile de reglementare, bugetare, de supraveghere, de justiție ale Uniunii, inclusiv competența Curții de Justiție a Uniunii Europene”.
Comisia Europeană sugerează ca Marea Britanie să fie „o țară terță la 30 martie 2019 și, în consecință, nu va mai fi reprezentată în instituțiile, agențiile, organismele și birourile Uniunii”.
Instituția europeană precizează că pasul următor este adoptarea acestor directive de negociere de către Consiliul Afaceri Generale în luna ianuarie a anului viitor.
Premierul britanic Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obține un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înțelegeri comerciale, apoi vor începe discuțiile substanțiale în privința relației UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial și al securității.