Prima mare furtună a sezonului din Europa de nord s-a soldat cu cel puțin 11 morți
Prima mare furtună a sezonului în Europa de nord a provocat cel puțin 11 morți, printre care și o adolescentă, și a întrerupt alimentarea cu electricitate a peste 535.000 de case, relatează AFP.
Marea Britanie s-a confruntat luni cu cea mai puternică furtună din ultimii cinci ani care a provocat moartea a cel puțin patru persoane.
Aceste intemperii s-au mai soldat cu un mort în Franța, trei în Germania, unul în Danemarca și doi în Olanda.
Furtuna „Christian” a părăsit Marea Britanie în timpul zilei îndreptându-se către Olanda, Danemarca și nordul Germaniei.
În Marea Britanie, o adolescentă în vârstă de 17 ani, surprinsă în somn în casa sa din prefabricate, și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, blocat în mașina sa, au murit după căderea unui copac.
Corpul unui bărbat și al unei femei au fost apoi descoperite în cursul după-amiezii în dărămâturile a trei case care s-au prăbușit din cauza unei explozii cauzate de spargerea unei conducte de gaz avariată de furtună.
Un băiat în vârstă de 14 ani era dat dispărut în Sussex după ce a fost luat de curenți duminică după-amiază în timp ce se juca în valuri cu prietenii.
În Olanda, un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital din cauza rănilor grave la cap, fiind lovit de creanga unui copac în comuna Veenendaal (centru), conform postului de televiziune regional RTV din Utrecht. Bilanțul victimelor în Olanda s-a ridicat astfel la două, o femeie fiind omorâtă anterior în cursul zilei de căderea unui copac la Amsterdam, conform poliției. Aceștia au sfătuit populația să rămâne în case.
În Danemarca, un bărbat a fost ucis de o cărămidă proiectată în momentul prăbușirii unui imobil la 60 de kilometri nord-vest de Copenhaga. Majoritatea trenurilor daneze au fost oprite și aproape 500 de pasageri erau blocați în interiorul a 35 de avioane pe aeroportul internațional din Copenhaga din cauza rafalelor puternice de vânt care împiedicau instalarea pasarelelor pentru a permite debarcarea.
În Germania, o soferiță, un bărbat în vârstă de 39 de ani și un copil au murit în accidente de mașină cauzate de căderea arborilor la Gelsenkirchen, în vest, și în Saxonia Inferioară (nord-vest). Doi copii au fost de asemenea răniți.
În Franța, o femeie în vârstă de 47 de ani a fost luată luni dimineață de valuri la Belle-Ile (vest) iar corpul său a fost descoperit pe o plajă câteva ore mai târziu.
Aproximativ 460.000 de case au fost private de electricitate în Marea Britanie și 75.000 în Franța. La ora 18:00 GMT, (20:00, ora României), 166.000 de case britanice erau încă fără curent electric. Centrala nucleară britanică Dungeness B Power (sudul Angliei) a fost oprită pentru scurt tmp ca măsură de precauție.
Palatul Buckingham din Londra a pierdut și el câteva țigle iar două ferestre au fost sparte. Regina nu se afla în palat în timpul trecerii furtunii.
Majoritatea trenurilor deservind capitala care veneau din sudul sau din vestul Angliei au fost anulate luni dimineață.
Circulația acestora a rămas perturbată pe durata întregii zile.
În jur de 130 de zboruri, adică 10 la sută din traficul zilnic, au fost anulate pe aeroportul Heathrow.
În Franța, vântul a suflat cu viteze de până la 147 de kilometri pe oră la capul Gris-Nez (nord). Transporturile maritime, rutiere și feroviare au cunoscut perturbări.
În Germania, circulația trenurilor regionale în Schleswig-Holstein, la granița cu Danemarca, a fost întreruptă luni după-amiază iar cea din Mecklemburg-Vorpommem, în apropuiere de Polonia și marea Baltică, a fost perturbată. Perturbările au fost de asemenea semnalate la Hamburg, al doilea oraș german, precum și asupra legăturilor feroviare între Hamburg și Berlin sau Hanovra și Berlin.