Putin va reacționa la referendumuri „în funcție de rezultat”, „este dificil de prevăzut în avans” care va fi această reacție, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Întrebat în legătură cu influența asupra acestei reacții la refuzul separatiștilor proruși ucraineni de a amâna referendumurile așa cum a cerut Putin săptămâna trecută, el a subliniat că președinte rus „nu a cerut (amânarea), ci a făcut o recomandare”.
Putin le-a cerut la 7 mai separatiștilor să amâne referendumurile, un semn de calmare a situației, dar aceștia au refuzat.
„Este totuși dificil să te pliezi, chiar luând în calcul autoritatea pe care o exercită președintele Rusiei”, a adăugat el.
„Având în vedere acțiunile armate care sunt desfășurate, locuitorii (din estul Ucrainei) erau constrânși să acționeze conform propriului plan și luând în considerare situația”, continuă Peskov.
Separatiștii proruși din bazinul Donbas, una dintre regiunile din estul Ucrainei, au revendicat încă de duminică o victorie masivă, fără să aștepte rezultatele complete. Consultarea este calificată drept „farsă” de Kiev și Occident, care acuză Moscova că susțin separatismul pentru a destabiliza Ucraina.
Peskov califică drept „prostie absolută” aceste critici occidentale la adresa Rusiei.
„De ce occidentalii nu au putut împiedica utilizarea blindatelor (împotriva separatiștilor) și evita ca civili pașnici să fie uciși?”, a întrebat Peskov.
„Ei nu și-au folosit influența, iar acest lucru nu ridică probleme, în timp ce Rusia este vinovată de tot”, a continuat el.
„Cel mai important pentru ei este să desfășoare alegeri (prezidențiale anticipate, n.red.) și să închidă problema juridică a legalității loviturii de stat organizate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin, vorbind despre înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici după trei luni de manifestații prooccidentale care s-au soldat cu o baie de sânge.